Pirații au luat ostatici 190 de marinari în acest an

276

Articole de la același autor

Numărul cazurilor de piraterie raportate Biroului Maritim Internațional continuă să se mențină ridicat. În primul semestru al anului 2008, au fost înregistrate 114 incidente, față de 126 în aceeași perioadă a anului trecut.
Un număr de 71 nave au fost abordate, 12 nave au fost jefuite și împotriva a 11 nave s-a deschis focul cu arme. Un număr de 190 membri ai echipajelor au fost luați ostatici, 6 au fost răpiți, 7 au fost uciși, iar alți 7 au fost dați dispăruți și se presupune că sunt morți.
Africa deține recordul incidentelor piraterești. Pe primul loc se situează Somalia, cu 24 cazuri, urmată de Nigeria, cu 18 cazuri.
Fenomenul are tendința să se intensifice pe coasta de nord-est a Somaliei și în Golful Aden. În primele 6 luni ale anului, în Golful Aden au avut loc 19 incidente. Cel puțin 8 nave au fost atacate cu lansatoare de grenade și arme automate, iar atacurile au fost atribuite piraților somalezi.
În Nigeria, 12 dintre cele 18 incidente raportate au implicat navele ancorate în portul Lagos. Acesta a devenit unul dintre cele mai periculoase porturi ale lumii.
În topul mondial al pirateriei, Indonezia figurează cu 13 atacuri. În toate cazurile, scopul a fost jefuirea bunurilor.
În Strâmtoarea Malacca, fenomenul este în continuu regres, fiind raportate doar 2 incidente. Creșterea gradului de securitate a navigației în zonă este rezultatul cooperării forțelor de intervenție ale statelor riverane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9595 secunde