Curtea Constituțională a decis

Plata salariilor pe card încalcă dreptul la proprietate

344
Plata salariilor pe card încalcă dreptul la proprietate - 2ef8781369f660c4e873bdf5fbf863d4.jpg
Curtea Constituțională (CCR) a decis că folosirea cardurilor pentru plata salariilor în instituțiile publice încalcă dreptul la proprietate, din cauza comisioanelor reținute abuziv și plafonării sumelor care pot fi extrase zilnic.
Potrivit CCR, plata pe card a salariilor îi forțează pe beneficiari să retragă banii de la un bancomat, unde băncile își impun reguli proprii – comisioane, limitare la retragerea de numerar.
Concluzia CCR a fost că "se ajunge la micșorarea drepturilor salariale ale persoanelor, fără a se ține cont de consimțământul acestora".
În același timp, bancherii consideră că măsura este "inutilă și populistă", întrucât nu obligă instituțiile statului să renunțe la plata prin card, ci doar stipulează că remunerațiile lunare ar putea fi achitate și în numerar.
Surse din piața bancară, citate de realitatea.net, consideră că instituțiile nu vor plăti angajații cu numerar, din rațiuni economice – "costurile angajatorilor vor crește foarte mult, pentru transportul și paza banilor. În al doilea rând, angajații nu vor mai beneficia de facilități ca descoperitul de cont, plata utilităților direct din cont și dobânzi preferențiale".
Într-adevăr, renunțarea la carduri ar însemna o întoarcere forțată în timp dar, în același timp, le-ar reaminti bancherilor că România are pretenții de a fi tratată ca orice alt stat occidental (deși clar nu ne-am câștigat încă acest statut).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9021 secunde