Platforma "GSP Jupiter" va fora în Bulgaria, între Kavarna și Kaliakra

3327
1
Platforma
Platforma de foraj "GSP Jupiter" va începe să foreze, în iulie 2010, pe platoul continental bulgar, într-o zonă situată între Kavarna și Kaliakra, în care există rezerve de gaze estimate la 12 miliarde metri cubi, a anunțat compania constănțeană Grup Servicii Petroliere (GSP). Este vorba de un contract cu firma Melrose Resources, în cadrul proiectului Kavarna East. Platforma va opera, de asemenea, în cadrul proiectului Kaliakra East, pe o rezervă de gaze evaluată la 50 miliarde metri cubi.

În lumea roboților submarini
Deși foarte tânără (actul său de naștere datând din 22 decembrie 2003), compania Grup Servicii Petroliere se luptă pentru poziția de lider pe piața serviciilor petroliere de la Marea Neagră. Cel mai spectaculos contract din portofoliul său este cel cu firma Stroygaz-montazh, din Rusia, pentru instalarea a 150 km de conductă submarină cu diametrul de 20 inch (1 inch = 2,54 centimetri) și 4,5 km de conductă cu diametrul de 6 inch. Proiectul de construcții marine "Olympia" va asigura aprovizionarea cu gaze a zonei de coastă a Mării Negre, din ținutul Krasnodar, inclusiv a orașelor Tuapse și Soci, cel din urmă fiind gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014.
Pe platoul continental rusesc, s-a deschis un adevărat șantier marin. GSP împreună cu subcontractorii români, printre care firma T.G.Trans, din Constanța, și străini (olandezi și germani) au circa 600 de lucrători pe apă.
Se lucrează cu nave specializate, care asigură o viteză de montaj de 1,5-2 km de conductă pe zi. Se poate lucra chiar și în condiții vitrege, când valurile sunt de 2 - 3 metri. Una dintre nave, "Bigfoot 1", a fost construită la GSP Shipyard, în portul Constanța Sud. Este vorba, de fapt, de reconversia unei barje construite în China, pe care s-au plasat castelul cu capacitatea de 208 locuri, cabina de comandă și sistemul de montare a conductelor.
"Bigfoot 1" arată ca o uzină. Prima probă a dat-o în Turcia, unde a executat 8,5 km de conductă. Acum, este la examenul de maturitate din Rusia. Deja primii 50 km de conductă au fost amplasați pe fundul mării, la 120 m adâncime. Asistența o asigură "GSP Prince", o navă ultramodernă, dotată cu roboți, echipamente de urmărire și filmare și echipamente pentru scafandri.
La conductă se lucrează cu circa 50 de scafandri autonomi și de mare adâncime, precum și cu cinci roboți, dintre care doi de suprave-ghere și trei operativi, de diferite mărimi.
Proiectul este complex. Nu numai montajul conductei, ci și joncțiunile trebuie realizate direct pe fund. Este prima conductă submarină de la Marea Neagră realizată cu acest sistem modern. Conductele din România au fost montate prin flotabilitate, transportate cu remorcherul în zonă și scufundate. Gazoductul rusesc va fi predat în august 2010.
În prezent, în GSP Shipyard se construiește un jacket de exploatare, pentru zona Akcakoca, din Turcia, unde s-au găsit gaze. Acesta va fi finalizat în decurs de o săptămână.
Cu ajutorul macaralei plutitoare "Neptun", de 1.800 tf, va fi îmbarcat pe barja "Bigfoot 3", dotată cu tehnologia necesară pentru fixarea jacketui-ului și pentru conectarea lui la conducta de transport a gazelor. Tot "Neptun" îl va pune pe poziție, unde jacket-ul va fora șase puțuri.

Noua Caspică
Pentru firmele românești, piața zonală a serviciilor petroliere este deosebit de promițătoare. Marea Neagră se anunță a fi tot atât de interesantă ca și Caspica și mulți se așteaptă la un boom. De pe platoul continental, petroliștii încep să se mute la mari adâncimi, unde este nevoie de alte tehnologii de foraj. Platformele marine se opresc la granița celor 80 m de adâncime a apei. Mai departe este împărăția navelor de foraj.
O astfel de navă specializată a forat, deja, câteva puțuri în Turcia și Bulgaria. Rezultatele sunt, încă, secrete. Se aude că British Petroleum va aduce o asemenea navă în Turcia, unde s-ar putea să existe petrol la adâncimi foarte mari.
Cei ce activează în piață afirmă că există zăcăminte neexplorate pe partea ucraineană a Mării Negre și chiar pe cea rusească. Federația Rusă încă nu a forat pe mare, dar în programul ei figurează și acest obiectiv. Deja începe să fie interesată de lucrările de foraj, pentru a-și delimita resursele.

Comentează știrea

Timox5ty7thyPhesy
13 martie 2023
Timox5ty7thyPhesy

http://google.se/

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0969 secunde