Concurs Portalul european e-justiție, un instrument util pentru agenții economici

310

Articole de la același autor

Un italian care călătorește în Germania are nevoie de serviciile unui avocat. Un antreprenor francez dorește să obțină o informație din registrul de cadastru din Ungaria. Un judecător din Estonia dorește să obțină informații cu privire la sistemul judiciar din Spania. În prezent, pentru a obține aceste informații este nevoie de săptămâni. Portalul european e-justiție, lansat la 16 iulie instituie un ghișeu unic pentru acces, ceea ce face căutarea mai ușoară și mai rapidă.
Zece milioane de cetățeni din UE sunt implicați în proceduri judiciare transfrontaliere în fiecare an. O dată cu noul ghișeu electronic unic răspunsurile la întrebările lor - în 22 de limbi - vor fi disponibile printr-un click. Portalul ajută cetățenii, societățile comerciale, avocații și judecătorii în situațiile în care au o întrebare cu caracter juridic care implică un alt stat membru. "Prin acest portal, punem bazele unei justiții mai eficiente și mai accesibile cetățenilor europeni" - a afirmat Stefaan De Clerck, ministrul belgian al justiției, la ceremonia de lansare.
Prima versiune lansată cu mai mult de 12.000 de pagini pune la dispoziție linkuri cu privire la legislațiile și practicile din toate statele membre. Puteți găsi informații privind asistența judiciară, formarea juridică și organizarea de videoconferințe într-un limbaj accesibil utilizatorilor și puteți avea acces online la baze de date legislative, jurisprudență, societăți comerciale, registre de insolvență și de cadastru.
Portalul oferă acces, de asemenea, la glosare juridice. Fișe sintetice privind drepturile celor chemați în judecată și ale victimelor vor fi disponibile în 2011, inclusiv informații asupra modului în care infracțiunile rutiere sunt tratate în țări diferite.
Alte domenii care urmează să fie incluse în acest proiect sunt somația de plată europeană și procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă (ambele urmărind recuperarea unei datorii neplătite în alt stat membru), precum și medierea. Cu timpul, ar trebui să fie accesibile chiar și cazierele judiciare.
Iată tipurile de informații ce pot fi accesate la această oră:
Pentru cetățeni - proceduri judiciare în diferite țări, aspecte de dreptul familiei, asistență juridică, cheltuieli de judecată, creanțe monetare, medierea;
Pentru întreprinderi - registre comerciale, registre de insolvență, registre funciare, proceduri judiciare în diferite țări, creanțe monetare, profesii juridice;
Pentru practicieni din domeniul juridic - legislație, jurisprudență, profesii juridice, Justice Forum, sisteme judiciare, registre;
Pentru magistrați - instrumente aflate la dispoziția instanțelor, formare juridică, Justice Forum, finanțare, Atlas Judiciar European.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8354 secunde