Corespondență din Novi Sad

Portul Constanța prezintă interes major pentru economia Serbiei

5464
Portul Constanța prezintă interes major pentru economia Serbiei - novisad-1316694651.jpg
Astăzi, 22 septembrie 2011, la Congres Center Master din Novi Sad, în Serbia, s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a "Zilei Portului Constanța". Deși pentru prima dată la Novi Sad, evenimentul a devenit tradițional în regiune, fiind un prilej pentru portul Constanța și de a-și prezenta oportunitățile și de a identifica cele mai potrivite căi de colaborare cu firmele sârbe.

Interesul pentru "Ziua Portului Constanța" a fost demonstrat de numărul mare de oameni de afaceri prezenți la eveniment, peste 150 din Serbia, dar și numeroși reprezentanți ai companiilor din Bosnia, Croația, Austria, Ungaria, Olanda și Elveția. Delegația portului Constanța a fost condusă de directorul general al CN "Administrația Porturilor Maritime" SA, Aurelian Andrei Popa.

Porturile Novi Sad, Pancevo și Belgrad din Serbia, portul Brcko din Bosnia, porturile Vukovar și Osijek din Croația, portul Baja din Ungaria au fost reprezentate la nivel înalt la întâlnirea cu delegația română.

"Sunt foarte bucuros că fluviul Dunărea ne-a adus aici, la Novi Sad, împreună, pentru a ne cunoaște și pentru a identifica interesele noastre comune", a declarat Aurelian Andrei Popa, în deschiderea evenimentului.

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei României la Belgrad, Ionel Constantin, a salutat ideea organizării acestui eveniment, subliniind că Serbia este un partener tradițional și important al țării noastre. "Multe companii românești sunt foarte interesate să își extindă afacerile în Serbia, domeniile de interes fiind prelucrarea petrolului, transporturi și construcții", a precizat diplomatul român.

Sinisa Bubnjevic, membru al Consiliului Local Novi Sad, a subliniat că prezența portului Constanța la Novi Sad este firească dacă se ține cont că mulți dintre partenerii portului sunt din această zonă, iar potențialul de dezvoltare a afacerilor dintre cele două părți este foarte promițător.

Traficul de mărfuri prin portul Constanța, între România și Serbia, a înregistrat creșteri semnificative din 2007 până acum, la fel și numărul firmelor din Serbia prezente în portul Constanța. În 2009 traficul de mărfuri între Constanța și porturile sârbești a fost de 1.621.612 tone, iar la finele anului 2010 a ajuns la 2.125.958 tone, înregistrându-se o creștere de 31,1%.

În primele opt luni ale acestui an, traficul de mărfuri între cele două destinații  înregistrează 1.430.013 tone. Traficul de cereale se află, în ultimii ani, pe un trend ascendent, existând însă potențial pentru dezvoltarea segmentului privind minereurile sau produsele petroliere.

În relațiile economice cu Serbia, unul dintre cele mai mari avantaje ale portului Constanța îl constituie faptul că este atât port maritim cât și port fluvial.

Două linii regulate leagă săptămânal portul Constanța de Belgrad, Budapesta și Pancevo. Aceste linii au posibilitatea unor conexiuni cu alte 20 de linii regulate care ajung în portul Constanța, iar de aici, mai departe către porturi din China, Egipt, Turcia, Israel, Coreea de Sud, Ucraina, Spania, Rusia, India, Grecia, Georgia și altele.

Portul Constanța și-a demonstrat avantajele competitive rezultate din conexiunea cu Dunărea, oferind o alternativă de transport mai scurtă, nepoluantă, mai ieftină precum și o economie de timp considerabilă pentru tranzitul mărfurilor provenite din Orientul

Îndepărtat având ca destinație țările din centrul și estul Europei.

Proiectele majore de investiții în infrastructură care se derulează în prezent în portul Constanța și eforturile Companiei Naționale "Administrația Porturilor Maritime" SA de a atrage investiții private cresc șansele menținerii portului Constanța între primele porturi competitive din această zonă.

"Strategia noastră se bazează pe dezvoltarea continuă a investițiilor în portul Constanța, pentru îmbunătățirea performanțelor portului, astfel încât să răspundem favorabil nevoilor partenerilor noștri cu care colaborăm permanent pentru a obține un parteneriat benefic pentru ambele părți", a declarat Aurelian Andrei Popa.

Reprezentanții porturilor Novi Sad, Pancevo și Brcko au prezentat facilitățile pe care le oferă, dar și planurile de dezvoltare, numitorul comun fiind îmbunătățirea condițiilor de operare și creșterea traficului de mărfuri cu partenerii din zonă.

Recent, condițiile de navigație pe râul Sava au fost îmbunătățite, dând astfel posibilitatea ca mărfurile să poată fi transportate cu ușurință spre și dinspre nordul Bosniei.

"Sunt convins că acest eveniment constituie un sprijin deosebit de important pentru ca partenerii noștri sârbi, și nu numai, să cunoască potențialul portului Constanța, să își crească cifra de afaceri, folosind avantajele acestuia" a spus directorul general al CN APM.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3506 secunde