Poșta Română a lansat programul „Poșta Verde”

180
Poșta Română a lansat programul „Poșta Verde” - postaromanaalansatprogramulposta-1608564804.jpg

Articole de la același autor

Compania Națională Poșta Română a lansat programul „Poșta Verde”, în cadrul căreia se înscrie și prima achiziție a 15 autoutilitare electrice destinate poștei de curierat rapid Prioripost.



Poșta Română este una dintre primele companii care se aliniază politicilor europene privind reducerea la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de seră, până în orizontul anului 2050, în conformitate cu strategia Green Deal a Uniunii Europene.
La nivelul Poștei Române la o medie de 58,7 km pe zi în București a autovehiculelor din flotă, media emisiilor de CO2 pe kilometru este de 150 grame. Potrivit studiilor, pentru fiecare colet în parte livrat consumul de carburant este de 0,23 litri și se produc 300 grame emisii de dioxid de carbon, iar utilizarea autovehiculelor electrice în locul celor cu ardere internă de combustibil, înseamnă o reducere a emisiilor la nivelul municipiului București de aproximativ 120.000 grame pe zi, respectiv 1. 850 grame pe kilometru.



Proiectul pilot de curierat rapid constă în utilizarea a cincisprezece autoutilitare electrice în zona București. Pentru finanțare au fost obținute de la Administrația Fondului pentru Mediu 15 vouchere în valoare unitară de 6.500 lei (TVA inclus) în cadrul Programului de înnoire a parcului auto național RABLA Clasic și 15 vouchere în valoare de 45.000 lei (TVA inclus), în cadrul programului RABLA Plus. Bugetul total necesar achiziției celor 15 autoutilitare electrice, inclusiv stații de încărcare, a fost astfel 2.207.685 lei (fără TVA), din care suma de 772.500 lei (TVA inclus) a fost obținută din subvenția acordată prin Programul Rabla Clasic și Rabla Plus.


La momentul actual, pe lângă cele 15 autovehicule, prin achiziția celor 8 stații de reîncărcare duble, montate la sediul companiei din Calea Giulești, se face primul pas și în implementarea proiectului ELECTROPOST, care presupune înființarea rețelei naționale de stații publice de reîncărcare pentru mașini electrice / hibrid plug-in ce vor deservi atât flota electrică a Poștei Române, cât și alte persoane fizice sau juridice, prin abonament.


Totodată, Compania Națională Poșta Română a transmis prin intermediul noului Instrument pentru Asistență Tehnică (TSI, fost SRSP) aplicația privind procesul de decarbonificare a companiei către Comisia Europeană – DG Reform. Cererea a fost deja aprobată de Autoritatea Coordonatoare de la nivelul Secretariatului General al Guvernului României.


De asemenea, la Ministerul Fondurilor Europene au fost depuse fișe de proiecte în conformitate cu Politica ,,Poșta Verde’’ și Politica de Cercetare – Inovare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4384 secunde