Praktiker își închide porțile

474
Praktiker își închide porțile - praktikerdpagr78883800-1332915339.jpg
Firma austriacă de inverstiții Maseltov, cel mai mare acționar al grupului german Praktiker, vrea ca retailerului de bricolaj, prezent și în România, să se retragă din Europa de Est, a declarat un purtător de cuvânt al Maseltov pentru cotidianul Financial Times Deutschland (FTD), potrivit Money.ro.

Vânzarea operațiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro, potrivit FTD.

Maseltov, cu o participație de 10%, vrea să convingă și alți acționari, la următoarea adunare generală, asupra necesității de a vinde operațiunile, a declarat Isabella de Krassny, manager de fond și purtător de cuvânt la firma de investiții. Al doilea acționar ca mărime este firma austriacă de investiții Semper Constantia cu 5,01%.

Praktiker a raportat o pierdere de 348 milioane de euro în primele nouă luni, față de un rezultat negativ de 100.000 de euro în urmă cu un an. Pentru trimestrul al treilea, retailerul a anunțat pierderi de 26 milioane de euro, comparativ cu profit de aproape 12 milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut.

Grupul vrea să obțină fonduri de peste 300 de milioane de euro, parte a unui program pe trei ani de revenire pe profit. Praktiker ar putea atrage fondurile inclusiv prin vânzarea de acțiuni noi, potrivit Reuters. Rezultatele Praktiker au fost lovite puternic de politica de discounturi mari, iar acțiunile au pierdut trei sferturi din valoare în 12 luni.

Vânzările nete ale Praktiker în România au scăzut cu 24,4% în primele nouă luni ale anului, la 116,1 milioane de euro, în contextul condițiilor economice dificile și al continuării declinului consumului privat și vânzărilor de retail, a anunțat, miercuri, grupul german de bricolaj. În trimestrul al treilea, vânzările Praktiker în România au scăzut cu 17%, la 47,4 milioane de euro.

Praktiker avea în România la sfârșitul lunii septembrie 27 de magazine, la fel ca la sfârșitul lui 2010.

Grupul Praktiker este prezent în nouă țări, cu 440 de magazine de bricolaj, incluzând și rețeaua Max Bahr. În Germania, grupul are circa 330 de magazine. Divizia internațională a Praktiker include operațiunile din România, Grecia, Turcia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria și Luxemburg.

Praktiker a anunțat în noiembrie că va închide circa 15% din magazinele din Germania, se va retrage din Albania și va evalua restul activităților internaționale, în cadrul unui plan pe termen de trei ani de rentabilizare a operațiunilor. Conducerea Praktiker a aprobat un plan de investiții de 300 de milioane de euro pentru revenirea la profitabilitate.

Pe piața românească, Praktiker concurează cu Dedeman, Bricostore, BauMax, Ambient, Hornbach, Obi și Mr. Bricolage.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 28 Martie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Pagina a fost generata in 1.2133 secunde