Prețul aurului la un nou record istoric - peste 1.512 dolari pe uncie

400
Cotația spot a aurului a atins recordul istoric de 1.512,47 dolari pe uncie, dar s-a retras ulterior la 1.508,78 dolari, în urcare cu 1,5% față de sfârșitul săptămânii trecute, transmite Bloomberg, citată de Mediafax.

Aurul a atins maxime istorice de zece ori de la începutul lunii aprilie.

"Dolarul slab are cea mai mare influență asupra aurului în acest moment. Piața este tot mai neliniștită acum că avem temeri legate de datoriile de stat și în legătură cu Statele Unite, pe lângă Europa și problemele din Orientul Mijlociu, care cresc cererea pentru aur ca activ de siguranță", comentează un analist coreean.

Dolarul s-a depreciat joi la cel mai redus nivel din august 2008 în raport cu un coș de valute de referință, în urma zvonurilor că Federal Reserve va păstra dobânzile la niveluri scăzute. Indicele dolarului nu a înregistrat fluctuații semnificative în sesiunea de vineri.

Fed a menținut dobânda de politică monetară în intervalul 0-0,25%, stabilit încă din decembrie 2008, și s-a angajat să cumpere titluri de trezorerie de 600 miliarde de dolari până în iunie pentru a stimula economia.

Standard & Poor's a revizuit la începutul săptămânii perspectiva acordată ratingului Statelor Unite la negativă, de la stabilă.

Violențele din Orientul Mijlociu, criza datoriilor de stat din Europa și criza nucleară din Japonia au propulsat aurul cu 31% în ultimele 12 luni.

Prețul spot al argintului urcat vineri cu până la 0,6%, la 46,86 doalri pe uncie, cel mai ridicat nivel din 1980. Metalul prețios s-a apreciat cu 9% în această săptămână, a cincea consecutiv de creșteri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7354 secunde