Prima Casă ar putea primi mai mulți bani

177
Prima Casă ar putea primi mai mulți bani - primacasa-1470848219.jpg

Articole recomandate

Programul "Prima Casă" ar putea avea parte de încă o suplimentare de fonduri anul acesta, a anunțat ministrul de Finanțe, Anca Dragu. Decizia va fi luată în septembrie, dar deocamdată nu se știe la cât ar putea să se ridice noile garanții.



"Avem în vedere suplimentarea acestui fond pe termen scurt, cum de altfel avem în vedere și o analiză care să dea direcțiile prin care acest program să se perpetueze pe o perioadă de timp mediu și lung, stăm la masă cu băncile, cu investitorii, cu clienții să vedem în ce măsură acest program a fost unul de succes, în ce măsură piața are nevoie să continue, cum trebuie să continue", a spus ministrul Finanțelor, Anca Dragu, potrivit digi24.ro.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că viitorul acestui program va depinde de discuțiile cu băncile și cu clienții.

"Stăm la masă cu băncile, cu investitorii, cu clienții să vedem în ce măsură acest program a fost unul de succes, în ce măsură piața are nevoie de el să continue, cum trebuie să continue și să venim cu această propunere concretă pentru ca programul să fie unul cu predictibilitate, să fie unul pe termen mediu și lung", a punctat Anca Dragu.

Programul "Prima Casă" a început cu garanții mai mici decât în 2015, respectiv 1,7 miliarde de lei și erau semne că acest program guvernamental, foarte popular, va fi tras pe linie moartă.

Existau și motive pentru oprirea acestui program. Este o perioadă cu dobânzi mici, iar piața imobiliară a dat semne că își poate reveni și fără creditele garantate de stat.

Însă toate planurile au fost date peste cap de legea dării în plată. Legea nu a blocat Prima Casă, așa cum se credea inițaial. Cu toate acestea, la intrarea în vigoare a dării în plată băncile au mărit substanțial avansul pentru creditele ipotecare standard.

În urma tuturor acestor evoluții, creditele Prima Casă, cu avansul lor mic, au fost anul acesta chiar și mai populare decât în mod normal. Garanțiile inițiale s-au epuizat rapid în doar câteva luni, iar la finalul lunii mai, statul a mai alocat jumătate de miliard de lei. Sumă care de asemenea s-a epuizat rapid.

În tot acest timp, Ministerul de Finanțe a încercat pe cât posibil să redistribuie garanțiile de la o bancă la alta în funcție de nevoile fiecăreia. Dacă în septembrie vor fi acordate noi garanții, vor putea să își ia împrumuturi garantate de stat și clienții care nu au mai apucat anul acesta. În continuare, Guvernul vrea să stabilească viitoarele condiții pentru acest program.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 10 August 2016
Stire din Economie : Euro și leul sunt în time-out
Miercuri, 10 August 2016
Stire din Economie : Dolarul a coborât sub pragul de 4 lei
Pagina a fost generata in 2.0041 secunde