PRIMER avertizează: pericol în industria de medicamente!

303
PRIMER avertizează: pericol în industria de medicamente! - ddd-1581601505.jpg

Articole recomandate

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) susține că, în prima jumătate a acestui an, se va produce o criză a produselor fabricate în țara noastră din cauza creșterii taxei clawback și a "exploziei" prețului materiilor prime fabricate în China, ca urmare a epidemiei provocate de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă al organizației, citat de Agerpres.

PRIMER solicită partidelor politice parlamentare să trateze "cu responsabilitate" găsirea unei soluții pentru oprirea creșterii taxei clawback în contextul majorării prețurilor la materiile prime utilizate pentru fabricația medicamentelor de uz uman.

"În mai puțin de două săptămâni, am asistat la o explozie a prețurilor materiilor prime la medicamente, evident în contextul epidemiei cu coronavirus din China. Deși încă nu există sincope de aprovizionare, prețurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricația de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum și la mulți excipienți utilizați în procesul de fabricație. Această creștere de prețuri va pune presiune pe siturile de fabricație din România, pentru că prețurile la medicamente sunt înghețate din 2015, iar taxa clawback, în absența unei decizii de la Guvern sau Parlament, va urca până la 35% din cifra de afaceri în trimestrul 1 din 2020", a declarat directorul executiv PRIMER, Dragoș Damian, citat în comunicatul de presă.

El a adăugat că a prezentat politicienilor "o formulă de compromis" pentru 2020 pentru taxa clawback, respectiv plafonarea la 20% pentru medicamentele generice, în mare parte produse în țară. În opinia lui Damian, o astfel de formulă nu va crea un deficit bugetar și va permite continuarea producției în țară a unor medicamente esențiale, permițând totodată fabricilor să treacă cu bine peste criza materiilor prime din China.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4233 secunde