Privații dau lecții statului cum să organizeze licitațiile pe bani europeni

387
Privații dau lecții statului  cum să organizeze licitațiile pe bani europeni - bani-1311228922.jpg
Compania "Comat Service" realizează proiectul cu finanțare europeană "Stație de inspecție tehnică periodică și service auto". Valoarea lui totală este de 1.152.051,76 lei, din care finanțarea nerambursabilă se ridică la 858.000 lei, restul fiind contribuția beneficiarului.

Pe data de 15 iulie 2011, a avut loc licitația pentru selectarea constructorului, a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihai Stoica, ma-nager de dezvoltare în cadrul companiei "Comat Constanța".

Patru firme au cumpărat caietul de sarcini, dar numai una a depus ofertă. Este vorba de SC Contur G.B. SRL, din Constanța.

Interesant este modul extrem de serios în care beneficiarul "Comat Service" a tratat licitația. Caietul de sarcini a cuprins criterii care să asigure o selecție obiectivă, riguroasă. Firmelor participante la licitație li s-a cerut să probeze că au ca obiect principal activitatea de construcții, că dețin în structura lor responsabili pe probleme de execuție, calitate, protecția muncii, PSI, că cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani este egală cu valoarea lucrării licitate (550.000 lei), că nu au datorii la bugetul de stat și la bugetele locale. De asemenea, ofertanții trebuiau să se angajeze să execute construcția într-un interval de 5 luni, în caz contrar fiind penalizați cu o sumă egală cu 0,15% din valoarea contractului, pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mare de 50%. În plus, constructorului urmează să i se rețină din facturi o garanție de bună execuție de 10% din valoarea contractului. Dacă nu există reclamații, ea urmează să fie returnată la încheierea perioadei de garanție a lucrării, de un an.

Licitația s-a desfășurat prin procedura cererii de oferte, criteriul de selecție fiind prețul cel mai mic. Deși a existat o singură ofertă, ea a fost mai mică decât prețul maxim, de 552.257 lei, prevăzut în caietul de sarcini. Contur G.B. SRL s-a angajat să realizeze construcția în 4,5 luni, la prețul de 501.780,95 lei.

Instituțiile și companiile statului au ce învăța din licitația de la "Comat Service". Dacă ele ar trata cu aceeași seriozitate problema achizițiilor publice, România ar avea infrastructură de calitate, la prețuri mai mici și într-un timp mult mai scurt. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.225 secunde