Proces greoi pentru depunerea declarației unice la ANAF. Tot ghişeul este sfânt!

340
Proces greoi pentru depunerea declarației unice la ANAF. Tot ghişeul este sfânt! - fond1-1619026633.jpg

Articole de la același autor

Se tot discută în ultima vreme despre digitalizarea instituţiilor statului, dar ghişeul şi poşta rămân de bază. Dacă vrei să fii contribuabil responsabil mai ales în vremuri de pandemie şi vrei să-ţi creezi un cont prin serviciul „Spaţiul privat virtual“ pus la dispoziţie pe site-ul ANAF, aproape că este imposibil. Platforma fie nu funcţionează, fie nu poţi trece mai departe prin toate rubricile existente.

Mulți dintre cei obligați să depună astfel de formulare susțin că ar trebui să fie un proces simplu ca să poată cât mai mulţi plătitori de taxe să depună declaraţia generatoare de venituri la bugetul de stat. De exemplu, un cititor ne-a semnalat că sistemul este greoi şi că tot ghişeul şi poşta rămân de bază dacă vrei să transmiţi documente pe site-ul ANAF.

„Am vrut să trimit declaraţia unică prin intermediul platformei ANAF şi să-mi creez un cont prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, să pot trimite electronic să nu mai pierd timp deplasându-mă la ghişeu şi nu am putut. M-am blocat la rubrica „tipul de aprobare” şi după vreo oră şi ceva am renunţat”, ne-a semnalat Claudiu T., contribuabil.

Am încercat să aflăm un răspuns oficial dacă platforma funcţionează cu sincope şi până la închiderea ediţiei nu am primit un răspuns.

În altă ordine de idei, pe site-ul ANAF se specifică toate căile prin care se poate depune declaraţia unică.

Totuși, dacă v-aţi încurcat în serviciul „Spaţiul privat virtual” mai aveţi la îndemână serviciul „Depunere declaraţii” care este disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, dar vă trebuie certificatul digital calificat. Este o altă procedură destul de complicată cu pierdere de timp. Deci, unui contribuabil simplu, singura modalitate de a depune declaraţia unică rămâne ghişeul sau poşta. Termenul până la care se depun este 25 mai inclusiv, iar în cazul în care aţi vândut un apartament, o casă sau aţi semnat un contract nou, aveţi termen 30 de zile să depuneţi declaraţia unică. Atenţie! Orice întârziere după această dată atrage penalităţi şi sancţiuni.

Cine este obligat să depună declarația unică

Reamintim că declaraţia unică trebuie depusă de toate persoanele fizice care în anul de impunere au realizat venituri în România şi/sau din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit Codului Fiscal. Declaraţia se depune şi de următoarele categorii de contribuabili, profesioniști, cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de: indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2; indemnizația prevăzută la art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă; avocați și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4726 secunde