Programul strategic de înzestrare "Corvetă multifuncțională" a fost adoptat de Guvern

130
Programul strategic de înzestrare

Articole de la același autor

Guvernul României a adoptat, în ședința din, 29 noiembrie, Hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare "Corvetă multifuncțională".

"Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanțele și procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare "Corvetă multifuncțională" în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați S.A., precum și a suportului logistic inițial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor.

În Studiul de concept pentru produsul "Corvetă multifuncțională", elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerințele forțelor navale române. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje avantaje.

Construcția și dotarea navelor se vor realiza în România, la Șantierul Naval Damen Galați S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria națională de apărare, atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât și în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forțelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligații de acțiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze. Conform procedurii specifice avute în vedere, activitățile compensatorii aferente contractului se vor desfășura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilități ale forțelor navale române, realizarea facilităților de instruire, constituirea centrului de mentenanță și a facilităților de depozitare a munițiilor în România.

Inițierea programului strategic de înzestrare "Corvetă multifuncțională" și realizarea navelor în România ar reprezenta o oportunitate importantă de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil națională, cât și în spectrul mai larg, al altor companii românești.

Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparență decizională în premieră în materie de achiziții", se arată în comunicatul de presă dat publicității. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2241 secunde