Proiect: Ce pregătește Guvernul pentru bugetari

165
Proiect: Ce pregătește Guvernul pentru bugetari - salariibugetari92864300-1682098870.jpg

Articole de la același autor

Guvernul vrea să reducă serios cheltuielile bugetarilor și are în lucru un proiect de ordonanță de urgentă prin care sunt prevăzute măsuri de economisire atât la instituțiile bugetare cât și la companiile de stat.


În document sunt prevăzute pe lângă înghețarea salariilor si a cheltuielilor din instituțiile publice și companiile de stat și alte măsuri cum ar fi interzicerea participării la cursuri de formare profesională și interzicerea achizițiilor de mașini, birotică și mobilier, precum și alte măsuri de austeritate.


Bugetul de stat se confruntă cu o lipsă de venituri de 4,7 miliarde de lei în primele trei luni ale anului, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei.


Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Cîciu, un plan pentru economii la buget, astfel că, proiectul de ordonanță prevede măsuri de economisire ce vizează atât instituțiile bugetare, cât și companiile cu capital de stat.


Printre acestea se numără înghețarea cheltuielilor de personal și de funcționare la nivelul din 2022, interzicerea achiziționării de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, precum și oprirea angajărilor la instituțiile publice centrale și locale și în firmele de stat.


De asemenea, persoanele care dețin un titlu științific de doctor vor beneficia de o indemnizație lunară de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dar această indemnizație nu va fi luată în calcul la determinarea limitelor sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.


În plus, instituțiile vor pierde fondurile necheltuite în primul trimestru, iar cursurile de formare profesională vor fi interzise în anul 2023.


De asemenea, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice vor putea exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4726 secunde