La uzina de ciment din Medgidia

Proiect pilot privind consumul și amprenta de apă

419
Proiect pilot privind consumul și amprenta de apă - f31bc6e5ccf3fc9ee2677af6c138480c.jpg
Uzina de ciment Lafarge din Municipiul Medgidia a prezentat ieri primele rezultate ale proiectului pilot privind consumul și amprenta de apă, derulat în Grupul Lafarge.
Acesta este membru voluntar al Water Footprint Network, o inițiativă globală pentru înțelegerea mizelor actuale în ceea ce privește resur-sele de apă. Obiectivul principal al proiectului-pilot, datorită căruia uzina Medgidia a fost selectată dintr-un număr de 160 de unități de producție din divizia Ciment a Grupului, a fost identificarea amprentei de apă a acesteia și generarea unui plan de acțiune pentru reducerea și optimizarea folosirii celui mai prețios element de pe glob: apa.
În sensul cel mai larg, amprenta de apă în procesele de producție arată volumul total de apă dulce utilizat pentru producerea bunurilor de-a lungul întregului flux de producție, apa folosită în activitățile auxiliare, dar și apa uzată evacuată, într-o perioadă de timp determinată. Totodată, deoarece există bunuri importate, ce au fost produse cu apa altor țări, amprenta de apă ia în considerare, pe lângă resursele interne de apă, și consumul de apă din afara frontierelor unei țări.
În 2009, când a reînnoit parteneriatul cu WWF Internațional (World Wide Fund for Nature) pentru încă 4 ani, Grupul Lafarge a lansat noi inițiative, una dintre cele mai importante fiind legată de reducerea amprentei de apă în cadrul tuturor activită-ților sale. Acest lucru a presupus măsurarea consumului de apă al uzinelor care se află în zone ce se confruntă cu criză de apă, de a implementa programe pentru reducerea amprentei și, totodată, de a lucra cu autoritățile locale pentru a găsi soluții pentru problemele generale legate de apă cu care se confruntă comunitățile.
Uzina Medgidia a fost selectată în acest program întrucât a îndeplinit simultan următoarele două criterii: a fost relevantă din punct de vedere operațional și este amplasată într-o zonă cu resurse limitate de apă. Membrii echipei de proiect au colaborat cu Primăria Municipiului Medgidia, și cu specialiștii din Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, fapt care a condus la o conștientizare mult mai largă a importanței utilizării responsabile a apei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0338 secunde