Proiectul de Cod fiscal - o amenințare pentru stabilitatea economiei naționale

491
Proiectul de Cod fiscal - o amenințare pentru stabilitatea economiei naționale - codfiscal-1427724599.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Fiscal a dat publicității "opina asupra proiectului de revizuire a Codului fiscal". Instituția consideră că inițiativa guvernului de a rescrie Codul fiscal este justificată și binevenită, date fiind modificările numeroase suferite de acesta de-a lungul anilor. Totodată, consideră că reducerile ample la nivelul taxelor și impozitelor pe care aceasta le prevede sunt nesustenabile. 


Câștigurile de eficiență în colectarea taxelor și a impozitelor și în cheltuirea banului public oferă un spațiu pentru reducerea fiscalității, însă acesta trebuie să fie folosit în mod prudent și gradual, fără a pune în pericol echilibrele macroeconomice, apreciază instituția. 


Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, proiectul de modificare a Codului fiscal în forma sa actuală implică un risc extrem de deteriorare permanentă și de proporții a poziției finanțelor publice ale României. Estimările Consiliului Fiscal arată că, dacă s+ar aplica Codul fiscal în forma propusă, la finele anului 2019, România va reveni la deficitul structural din anul 2010, din timpul crizei economice. 


Estimările Consiliului Fiscal indică existența unui deficit excesiv pentru anii următori în situația aplicării noului Cod fiscal. În fine, este discutabilă oportunitatea unei relaxări fiscale de asemenea proporții în condițiile în care poziția ciclică a economiei este estimată de către Comisia Europeană a se situa aproape la echilibru în anul 2016. România riscă să intre din nou în capcana unei politici fiscale pro-ciclice, apăsând pe accelerație în faza de expansiune a ciclului economic și riscând să fie constrânsă să implementeze măsuri de ajustare structurală într-o inevitabilă fază viitoare de recesiune. 


Consiliul Fiscal este o instituție independentă, înființată prin legea responsabilității fiscal-bugetare și compusă din 5 membri cu experiență în domeniul politicilor macroeconomice și bugetare supuși unor criterii stricte de eligibilitate. Membrii Consiliului Fiscal sunt numiți prin hotărâre de către Parlament pe o perioadă de 9 ani, la propunerea Academiei Române, Băncii Naționale a României, Academiei de Studii Economice București, Institutului Bancar Român și Asociației Române a Băncilor care nominalizează fiecare o singură persoană.


În realizarea misiunii sale, Consiliul Fiscal îndeplinește o sferă largă de atribuții: evaluează proiecțiile macroeconomice avute în vedere la fundamentarea prognozei de venituri a bugetului general consolidat, estimează impactul pachetelor de măsuri de natură a influența soldul bugetar, analizează execuția bugetară și măsura în care aceasta corespunde țintelor propuse, monitorizează respectarea regulilor fiscale, emite recomandări privind politica fiscală curentă și viitoare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 25 Februarie 2015
Stire din Economie : Cod roșu pentru mediul de afaceri
Pagina a fost generata in 0.4347 secunde