Pulsul economiei

276
Pulsul economiei - pulsuleconomiei-1538922993.jpg

Articole de la același autor

ANAF a organizat o licitație publică finalizată cu vânzarea ansamblului de bunuri mobile și imobile, proprietatea firmelor Uton SA și Transmod Uton SA. Bunurile au fost vândute pentru stingerea obligațiilor bugetare datorate în dosarul penal nr. 36794/3/2005. Suma totală obținută din vânzare este de 9.300.000 lei.

★ ★ ★

Cotațiile barilului de petrol sunt în scădere. Pe data de 7 octombrie 2018, la ora 14.00 pe contractele futures, bursa din Londra a afișat o cotație de 84,16 dolari pe baril, cu 0,42 dolari, respectiv 0,50%, mai mică decât la începutul zilei de tranzacționare.

★ ★ ★

Moneda europeană s-a depreciat, nereușind să urce peste pragul de 1,20 dolari, atins pe 3 ianuarie 2018. Pe data de 7 octombrie 2018, rata de schimb de pe piața europeană era de 1,1521dolari pentru un euro.

★ ★ ★

A fost adoptată o OUG prin care se reduce cota TVA pentru turism și activități conexe. De la 1 noiembrie 2018, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru:

- cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

- serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea;

- dreptul de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite deja;

- serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative.

Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern și stimularea creșterii economice.

★ ★ ★

De la 1 noiembrie 2019 se elimină cota redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală utilizată pentru consumul populației. Prin această măsură se urmărește susținerea turismului balnear și diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală.

★ ★ ★

Administrațiile publice locale vor avea posibilitatea să contracteze împrumuturi în condiții avantajoase de la Trezorerie, în limita a 450 de milioane de lei, pentru asigurarea energiei termice pentru populație în sezonul rece. Împrumuturile pot fi contractate numai cu avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale și numai dacă la data depunerii documentației UAT-urile nu au restanțe la împrumuturile contractate anterior. Documentele necesare în vederea obținerii împrumutului se depun până la data de 29 noiembrie 2018 la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 05 Octombrie 2018
Stire din Economie : Evoluția turismului, pe scurt
Vineri, 05 Octombrie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Miercuri, 03 Octombrie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.5652 secunde