Puterea și-a luat rația de proteste sindicale

438
Puterea și-a luat rația de proteste sindicale - protest-1330539434.jpg
Cartel Alfa și Blocul Național Sindical au marcat prin acțiuni comune, în capitală și mai multe orașe din țară, Ziua Europeană de Protest împotriva măsurilor de austeritate.

Ieri, pe platoul din fața Prefecturii Constanța, peste 200 de persoane au participat la mitingul organizat de filialele locale ale celor două confederații. Sindicaliștii au cerut demisia președintelui României, Traian Băsescu, și a Cabinetului Ungureanu.

De la microfonul adunării, Vasile Oțelea, președintele BNS - Filiala Constanța, i-a acuzat pe guvernanți că, în ultimii trei ani, prin modificarea Legii pensiilor, a Codului muncii și a Legii dialogului social, au distrus tot ceea ce sindicatele câștigaseră.

"Astăzi nu mai avem contracte colective de muncă la nivel național, la nivel de ramură, la nivel de grup de unități portuare" - a afirmat Oțelea.

La rândul său, Ion Caraignat, liderul filialei "Cartel Alfa", a declarat că sindicatele resping noul tratat fiscal european, întrucât acesta înăsprește măsurile de austeritate, aduce șomaj și sărăcie. "În timp ce programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu promite reducerea taxelor, în portul Constanța s-a introdus o nouă taxă pentru angajați" - a atras atenția Caraignat. El a criticat atitudinea premierului, care evită dialogul cu sindicatele.

Protestul celor două confederații sindicale a vizat:

- masurile de austeritate luate de Guvernul României;

- noul tratat fiscal european;

- crearea de noi locuri de munca și conservarea celor existente;

- respectarea acordului privind creșterea salariului minim;

- combaterea muncii la negru și muncii gri;

- combaterea fraudei și evaziunii fiscale;

- rediscutarea și modificarea Codului muncii și a Legii dialogului social, prin eliminarea clauzelor care desființează sindicalismul și importanța contractelor colective de muncă;

- reforma sistemului de sănătate în beneficiul cetățeanului;

- asigurarea unei pensii decente, conform muncii prestate;

- asigurarea unor venituri decente lucrătorilor din România;

- revenirea la salariile bugetarilor, anterioare diminuării prin masurile de austeritate impuse de Guvernul României, în iulie 2010;

- eliminarea taxei de acces pentru autoturismele proprietate personală ale lucrătorilor portuari. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 24 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Proteste cu scandal la TVR
Pagina a fost generata in 0.3354 secunde