Război pentru moștenirea defunctului UGSR comunist

578
O parte din averea fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din Româna (UGSR) aflată, în prezent, în administrarea a patru mari confederații sindicale postdecembriste - CNSLR Frăția, Cartel ALFA, BNS și CSDR - este obiectul unui război care durează de 23 de ani. 


Cauza principală o reprezintă atitudinea partidelor care s-au perindat la cârma țării, a guvernelor, Parlamentului și celorlalte instituții ale statului, care n-au vrut să dea răspunsul la întrebarea: cine este moștenitorul de drept al uriașei averi realizate din cotizațiile mem-brilor de sindicat, în timpul regi-mului comunist. 
În primii ani de după Revoluția din 1989, după o serie de fricțiuni și contestări reciproce, mișcarea sindicală a ajuns la o soluție de compromis. Astfel, o parte din uriașul patrimoniu imobiliar a fost preluat de sindicatele de între-prinderi. Alta a fost incorporată în proprietatea unor instituții și întreprinderi de stat, pentru a fi înstrăinată în anii care au urmat. Restul - hoteluri și baze de tratament, terenuri și săli de sport, case de cultură - a rămas în administrarea comună a marilor confederații sindicale, care au început să-l gestioneze prin intermediul a două entități economice.

SC "SindRomânia" exploatează patrimoniul turistic, iar părțile sale sociale sunt repartizate astfel: CNSLR Frăția - 37%, Cartel ALFA - 28%, BNS - 17% și CSDR - 17%. În urmă cu circa doi ani, hotelurile au fost date în administrarea directă a confederațiilor, pentru o mai bună gestionare. Cea de a doua entitate este Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România.

În județul Constanța, patrimoniul administrat în comun de sindicate cuprinde: Tabăra de copii și tineret de la Năvodari (gestionată de "SindRomânia", al cărui teren este revendicat de municipalitatea Năvodarului), hotelurile "Petrolul" și "Traian", din Eforie Nord (primul aflat în responsabilitatea BNS, iar cel de al doilea, a CSDR), Casa de Cultură a Sindicatelor din Con-stanța, și cea din Năvodari.

De câțiva ani, confederațiile sindicale nu mai au liniște, drepturile lor asupra patrimoniului fostului UGSR fiind puse la îndoială de unele instituții ale statului (printre care și DNA), dar și de organizații sindicale înființate recent, care se declară moștenitoare ale sindica-telor comuniste.

Printr-un comunicat de presă comun, CNS Cartel ALFA, CNSLR Frăția, BNS, CSDR și CS Meridian denunță: "impostura pe care o reprezintă "UGSR 2010" - o orga-nizație nouă, care încearcă prin toate căile să acrediteze ideea că este continuatoarea fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din Ro-mânia înainte de 1989."

"Această organizație - se spune în mesaj - încearcă să inducă, în mod deliberat în eroare, atât proprii membri, cât și publicul, clădin-

du-și imaginea prin utilizarea ilicită a siglelor unor organizații sindicale internaționale prestigioase - CES-ETUC CIS-ITUC - acreditând ideea, falsă, că ar avea vreo afiliație cu acestea.

Miza acestor acțiuni o constituie patrimoniul sindical, a cărui reglementare printr-o lege specială a fost tergiversată de succesive guvernări, proiect de lege blocat de peste 4 ani în Parlamentul Româ-niei. România este, în acest moment, singura țară din fostul bloc comunist, membră a Uniunii Europene, în care această problemă nu a fost clarificată până în acest moment.

Dacă mașinațiunile așa-zișilor continuatori ai fostului UGSR au eșuat până acum pe căile justiției, instanța respingând ridicola pretenție a noii organizații de a fi continuatorul vechiului UGSR, aceștia încearcă acum, prin tot felul de operațiuni de imagine să inducă în eroare publicul prin crearea unei false identități." Comunicatul este semnat de liderii celor cinci confederații: Bogdan Hossu (Cartel ALFA), Leonard Bărașcu (CNSLR Frăția), Dumitru Costin (BNS), Iacob Baciu (CSDR) și Ion Popescu (CS Meridian).

La rândul ei, Confederația Sindicală Internațională - ITUC a reacționat printr-o scrisoare deschisă adresată liderului UGSR 2010: "Am avut o surpriză extrem de neplăcută atunci când am văzut pe site-ul dumneavoastră sigla Confederației Sindicale Interna-ționale (CSI - ITUC), sugerând în mod fals că ITUC este în vreun fel de relație cu UGSR. După cum știți desigur, nu a avut loc niciun tip de comunicare între noi, niciun contact, și nu se întrevăd perspective de a stabili o relație având în ve-dere modul dumneavoastră de acțiune. Conform principiilor și regulamentelor ITUC, organizațiile care acționează prin inducerea în eroare a propriilor membri și a întregii societăți, care își construiesc imaginea încălcând legislația internațională și a UE, prin furtul de identitate al unei alte organizații, nu vor putea fi niciodată numite actori de interes public, cu atât mai puțin sindicate, care ar trebui să promoveze și să protejeze drepturile și interesele lucrătorilor.

Din această perspectivă, domnule președinte, vă atragem atenția asupra faptului că sigla ITUC este proprietatea intelectuală a ITUC și nu poate fi folosită fără permisiune. Nu aveți permisiunea să folosiți sigla ITUC în niciuna dintre pu-blicațiile dumneavoastră, site internet sau în orice alt fel. Vă solicităm în mod formal să încetați utilizarea acesteia și să o scoateți de pe site-ul UGSR (www.ugsr.ro). Vom monitoriza îndeaproape subiectul și, dacă nu veți acționa pentru remedierea situației, UGSR va suporta consecințele legale corespunzătoare." Scrisoarea este semnată de Sharan Burrow, secretarul general al ITUC.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3568 secunde