Reguli noi pentru marii jucători de pe piața de capital

297

Articole de la același autor

Legislația privind organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (O.P.C.V.M.) va fi modificată în sensul alinierii conținutului prospectelor și documentelor constitutive ale O.P.C.V.M. la standardele de performanță și transparență impuse de legislația Uniunii Europene. Astfel, societățile de administrare a investițiilor (S.A.I.) și societățile de investiții autoadministrate vor putea să continue să atragă investitori rezidenți sau nerezidenți, care altfel nu își vor plasa disponibilitățile în vehicule investiționale care nu respectă cele mai recente cerințe legale comunitare.

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare și societățile de administrare a investițiilor, precum și pentru modificarea și completarea Legii 297/2004 privind piața de capital. Proiectul transpune în legislația națională noile prevederi introduse prin Directiva 91/2014/UE.

Adoptarea actului normativ va avea impact macroeconomic asupra domeniului pieței de capital și economiei românești prin:

reconfigurarea arhitecturii de piață tipice activității de depozitare a activelor O.P.C.V.M., necesară asigurării certificării și verificării activități de administrare a respectivelor active de către S.A.I. sau societățile de investiții autoadministrate, rezultate care contribuie la creșterea încrederii investitorilor în titluri de participare (peste 400.000 de persoane în prezent);

- asigurarea unui sistem transparent și echitabil de remunerare a angajaților S.A.I. și societăților de investiții autoadministrate, prin descurajarea practicilor anterioare de asumare de către administratorii activelor O.P.C.V.M. a unor riscuri inutile, în scopul majorării remunerației lor variabile;

- protecția micilor investitori (adică deținătorii de titluri de participare ale O.P.C.V.M.) prin descurajarea unor practici neconforme și de încălcare a prevederilor legislației aplicabile O.P.C.V.M. de către S.A.I. sau societățile de investiții autoadministrate, prin majorarea considerabilă a cuantumului sancțiunilor administrative ce pot fi aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Totodată, noile reglementări vor crea premisele intensificării concurenței între cele 31 de S.A.I. înscrise în prezent în Registrul Autorității de Supraveghere Financiară, cu efecte pozitive atât asupra nivelului costurilor (prin reducerea acestora) suportate de investitori, precum și a transparenței și alinierii intereselor acestora cu cele ale investirilor (prin obligarea S.A.I. și a societăților de investiții autoadministrate ca minim un procent substanțial, în orice caz de cel puțin 40 % din componenta variabilă a remunerației acestora, să se amâne pe o perioadă corespunzătoare din punct de vedere al perioadei de deținere recomandate deținătorilor de titluri de participare ale O.P.C.V.M.-ului respectiv). Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1821 secunde