Rezultatele financiare preliminare neauditate ale Rompetrol Rafinare, în 2022

1463
Rezultatele financiare preliminare neauditate ale Rompetrol Rafinare, în 2022 - x-rompetrol-1677667007.jpg
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în 2022, o îmbunătățire a indicatorilor financiari, ca urmare a marjelor de rafinare europene mai mari comparativ cu anul 2021, susținute cu un nivel de producție în creștere.

„Rompetrol Rafinare a rămas, și în 2022, un factor de stabilitate național și regional, prin impactul generat de produsele petroliere distribuite în România și în zona Mării Negre. Anul precedent a fost unul complex, cu un context regional atipic și cu o revizie generală efectuată în grafic și în deplină siguranță. Cu toate acestea, rafinăriile noastre au avut un grad de utilizare ridicat și au susținut planurile operaționale proiectate, în cele mai bune condiții de securitate în muncă și protecție a mediului”, a declarat Felix Crudu – Tesloveanu, Director General Rompetrol Rafinare.

Cifra de afaceri brută atinsă de Rompetrol Rafinare, în 2022, a fost de peste 6,5 miliarde de dolari, în creștere cu 42%, profitul operațional (EBITDA) a fost de circa 464 de milioane de dolari, iar rezultatul net a înregistrat o valoare pozitivă de 90,3 milioane de dolari.

În 2022, a existat o serie de factori care au avut impact asupra rezultatelor financiare preliminare, cum ar fi sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, care au influențat oferta de materie primă din piață sau creșterea prețurilor la utilități, în special la gaze naturale și energie electrică.

Cu toate acestea, compania a luat toate măsurile necesare pentru adaptarea la condițiile de piață și a reușit, cu sprijinul KazMunayGas și a diviziei de trading a Grupului KMG International (Rompetrol), să asigure un flux stabil de țiței pentru rafinăria Petromidia, securizând, astfel, livrări neîntrerupte, în special pentru piața din România.

În 2022, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari. Cantitățile totale exportate de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-au ridicat la aproximativ 1,8 milioane de tone.

De asemenea, compania este un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 425 de milioane de dolari în trimestrul 4 al lui 2022, respectiv 1,56 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent. Valoarea cuprinde toate taxele datorate și plătite de Rompetrol Rafinare către statul român, cum ar fi: accize, TVA, contribuții salariale și alte impozite.

În ceea ce privește taxa de solidaritate, compania estimează o contribuție de 124,6 milioane de dolari, reflectând-o în situațiile financiare preliminare neauditate pentru anul 2022. În conformitate cu legea care va aproba OUG 186, va fi stabilit exact cuantumul taxei de solidaritate, pe care Rompetrol Rafinare ar urma să o plătească, respectând toate reglementările în vigoare.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

 

Segmentul de rafinare

 

Cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de rafinare a atins 5,6 miliarde de dolari, profitul operațional (EBITDA) a ajuns la o valoare de circa 467,5 milioane de dolari, în timp ce rezultatul net a fost de aproximativ 155 de milioane de dolari.

Rezultatele în creștere au fost susținute de marjele înregistrate în toată industria de rafinare. Un indicator relevant este marja europeană, care în 2022 a consemnat creșteri record, atingând 270 USD/tonă, plecând de la o medie de 33,7 USD/tonă. Nivelul mediu al marjei europene de rafinare a fost de 130,4 USD/tonă, în 2022.

În 2022, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 5,26 milioane de tone de materii prime, reușind să producă 1,41 milioane de tone de benzină și aproape 2,7 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație. Din cele aproape 4,1 milioane de tone de carburanți, 63% au fost direcționați către piața internă.

Rezultatele operaționale au fost susținute de un grad de utilizare a capacității de rafinare ridicat, de 87%, în condițiile în care Petromidia a avut fluxurile tehnologice sistate în perioada martie – aprilie 2022, pentru efectuarea lucrărilor din cadrul reviziei generale.

Rafinăria Petromidia a reușit să atingă, în 2022, performanțe operaționale foarte bune, cum ar fi randamentul produselor albe de 85,55%wt, un randament de combustibil de aviație record, de 6,5%, dublu față de cel din 2021, ca urmare a rețetelor optimizate de țiței și producție motorine și o pierdere tehnologică de doar 0,80%wt, cea mai scăzută valoare înregistrată după implementarea „Pachetului 2010” – cel mai amplu program de investiții realizat în istoria rafinăriei.

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum și hexan din România, a procesat aproximativ 373 mii de tone de materii prime, o creștere de 16% comparativ cu anul 2021.

Rafinăria Vega a obținut rezultate operaționale foarte bune la consumul energetic – 2,34 GJ/tonă, respectiv la disponibilitatea mecanică – 98,69%. 2022 a consemnat și dezvoltarea unui nou produs, n-heptan, un solvent care are aplicații în zona de petrochimie, în procesele de producție a polimerilor.

 

Segmentul de petrochimie

 

În 2022, segmentul de petrochimie a reușit să-și majoreze cifra de afaceri brută la 202 milioane de dolari, comparativ cu 186 de milioane de dolari, în 2021. Divizia petrochimică a procesat, în 2022, 170 de mii de tone de materii prime (propilenă și etilenă), în creștere cu circa 15% față de 2021.

Producția totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 129 kt în 2022, în creștere cu 21% față de 2021, ca urmare a funcționării constante a instalațiilor de polipropilenă (PP) și polietilene de joasă densitate (LDPE).

Prin activitatea operațională din 2022, singurul producător intern de polimeri a continuat să-și onoreze livrările către partenerii din industriile de profil și a susținut, pe orizontală, diverse sectoare de producție.

Segmentul de petrochimie al Rompetrol Rafinare este unicul producător de polipropilenă și polietilene din România și abordează o strategie dinamică de dezvoltare, urmărind să mențină un avantaj competitiv, odată ce piața se va stabiliza.

 

Segmentul de distribuție

 

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat aproape 4 miliarde de dolari în anul 2022, iar rezultatul operațional (EBITDA) a atins un nivel de 72,1 milioane de dolari.

Vânzările de carburanți (retail și en-gros) s-au ridicat la 1,97 milioane de tone, în scădere cu 6,8% față de anul 2021, în timp ce cantitățile vândute în retail au înregistrat o creștere de 6,4%. Segmentul de distribuție a înregistrat vânzări totale de carburanți (inclusiv GPL), la 2,3 milioane de tone.

În 2022, comparativ cu 2021, media cotațiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în USD (moneda de referință) a înregistrat o creștere de 78,8% pentru motorină, respectiv 47% pentru benzină. De asemenea, în moneda națională, cotația internațională a motorinei a crescut cu 101,5%, iar cotația internațională a benzinei a crescut cu 65,8%, față de anul 2021.

Compania Rompetrol Downstream, subsidiară a Rompetrol Rafinare, s-a conformat voluntar măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea prețurilor carburanților în anul 2022. Impactul compensării prețurilor la carburanți cu 25 bani pe litru (diferența până la 50 bani pe litru fiind susținută de stat), este de 35 de milioane de dolari, sumă care a fost suportată de companie pentru a susține măsura luată de autorități.

La finalul anului 2022, rețeaua de distribuție din România a ajuns la 1.257 de puncte de comercializare, aici incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile: expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5819 secunde