România începe negocierile cu FMI

183
Ministerul Finanțelor Publice și Banca Națională a României au demarat discuțiile preliminare cu reprezentanții Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internațional și ai instituțiilor financiare internaționale în vederea obținerii unui împrumut pe termen mediu. Comunicatul vine la mai puțin de 24 de ore după pledoaria pe aceeași temă, făcută de șeful statului în plenul Parlamentului.
Lucrurile se precipită. Reprezentanții FMI sunt în drum spre România. Îi vor pune economia sub "macroscop". Vor căuta să înțeleagă de ce boli suferă și îi vor prescrie rețeta: măsuri de austeritate și un împrumut de câteva miliarde de euro.
Țara noastră nu este singurul "pacient". În ultimele 6 luni, FMI a acordat ajutoare financiare de miliarde de euro mai multor state: Ucraina (16,4), Ungaria (15,7), Letonia (10,4), Belarus (2,5), Islanda (2,1), Pakistan (7,6), Serbia (0,516). Turcia negociază și ea.
Președintele Băsescu afirmă că împrumutul este doar o măsură de prevedere pentru eventualitatea adâncirii crizei și că banii ar fi necesari doar pentru a salva sectorul privat. Acesta are o datorie externă de 24 miliarde euro și multe dintre companiile care au luat împrumut ar putea intra în incapacitate de plată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7292 secunde