România se confruntă cu un risc sistemic sever

201
România se confruntă cu un risc sistemic sever - romaniaseconfrunta-1460047342.jpg

Articole de la același autor

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat, ieri, Raportului asupra stabilității financiare. Față de raportul precedent, se mențin cele șase riscuri identificate atunci, la care adaugă două riscuri noi, astfel:

- un risc sistemic sever - cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar;

- un risc sistemic ridicat - posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"BNR identifică pentru prima oară un risc sistemic sever. În ultimele șase luni s-au intensificat inițiativele legislative care își propun să reglementeze domeniul financiar-bancar prin intervenția retroactivă în contractele încheiate între bănci și clienți. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută inițiativă de acest gen; la reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corectează o parte dintre problemele semnalate. Dar problema de fond o reprezintă stabilitatea și predictibilitatea cadrului legislativ. Există și alte inițiative legislative care pot afecta stabilitatea financiară, motivate în parte și de faptul că anul 2016 este un an electoral.

În ultimii 26 de ani, România a făcut ample reforme structurale, a legiferat dreptul de proprietate, a construit o eco-nomie funcțională de piață, s-a deschis către investițiile străine inclusiv în sectorul bancar, a transpus și aplică în prezent acquis-ul comunitar. Dar aceste reforme nu sunt ireversibile. Anumite propuneri legislative recente riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele unei economii de piață, să creeze instabilitate și incertitudine", a declarat Isărescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 08 Aprilie 2016
Stire din Economie : Euro sună retragerea
Miercuri, 06 Aprilie 2016
Stire din Economie : BNR: Legea privind darea în plată
Sâmbătă, 02 Aprilie 2016
Stire din Economie : Euro i-a cedat leului 0,05%
Vineri, 01 Aprilie 2016
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Joi, 31 Martie 2016
Stire din Economie : Leul calcă totul în picioare
Pagina a fost generata in 0.6512 secunde