Rusia și Ucraina, în pragul unui nou război al gazelor

784
Rusia și Ucraina, în pragul unui nou război al gazelor - rusiaucraina-1313146579.jpg

Un nou război al gazelor este gata să izbucnească între Rusia și Ucraina, scrie cotidianul rus Kommersant, comentând că "luna de miere" dintre cele două țări a luat sfârșit, în urma unei întâlniri între președinții Medvedev și Ianukovici, transmite Mediafax."Începem deja să ne pregătim moral pentru o repetare a războiului gazelor", a declarat pentru Kommersant o sursă guvernamentală ucraineană.

Președintele rus Dmitri Medvedev s-a întâlnit joi la Soci cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici pentru a discuta în principal pe teme energetice.

Kievul încearcă de câteva luni să determine Moscova să reducă prețul gazelor exportate către Ucraina.

Kremlinul este pregătit să accepte, cu condiția ca Ucraina să intre în Uniunea Vamală din care fac parte acum Rusia, Belarus și Kazahstan, și ca guvernul de la Kiev să aprobe fuziunea între compania de stat Naftogaz și gigantul Gazprom.

Moscova ar câștiga astfel controlul deplin al rutelor de export al gazelor către Europa, gazoductele operate de Naftogaz în Ucraina fiind încă principalul canal de transport.

Nu s-a aflat aproape nimic despre discuțiile dintre cei doi președinți, însă este puțin probabil să se fi ajnus la un acord, scrie Kommersant, care anticipează sfârșitul unei perioade de bune realții între cele două țări.

Ianukovici, care a câștigat în 2010 alegerile în fața taberei pro-occidentale de pe scena politică ucraineană, este considerat un președinte pro-rus, însă potrivit multor analiști abordează relația cu Moscova cu multă prudență.

Potrivit unei surse guvernamentale ucrainene, Kievul consideră că Rusia se comportă "cu condescendență".

"Sistemul de gazoducte și Naftogaz sunt fundația suveranității noastre. Nu vom renunța la suveranitate pentru bani", a afirmat un alt înalt oficial ucrainean, potrivit AFP.

Kommersant susține că Ianukovici a sugerat joi, în discuțiile cu Medvedev, că Ucraina este pregătită să meargă în justiție dacă nu se va ajunge la un acord privind gazele.

Conflictele dintre ruși și ucraineni privind gazele au cauzat în trecut mai multe crize de alimentare a Europei , cea mai recentă având loc la începutul anului 2009.

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al Europei, iar majoritatea exporturilor sunt realizate prin Ucraina. România importă din Rusia, prin Ucraina, circa o treime din gazul consumat.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8373 secunde