Sancțiuni de 1,6 milioane de lei pentru importatorii și exportatorii din portul Constanța

449
Sancțiuni de 1,6 milioane de lei pentru importatorii și exportatorii din portul Constanța - sanctiunide16milioanedeleiport-1551641984.jpg

Articole recomandate

ANAF a anunțat rezultate din prima lună de derulare a operațiunii Tomis. În perioada 25 ianuarie - 25 februarie 2019, în cadrul controalelor operative efectuate la 136 contribuabili, inspectorii ANAF au aplicat 61 de sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări), în valoare de peste 1,6 milioane lei. Principalele categorii de bunuri confiscate sunt: îmbrăcăminte, încălțăminte și materiale textile. 


Operațiunea Tomis va dura peste trei luni. În cadrul ei sunt controlate mărfurile care trec prin punctele vamale din portul Constanța, atât din zona de nord, cât și din cea de sud. 
Potrivit ANAF, "acțiunea vizează nu numai verificarea operațiunilor de import, ci și tranzacțiile ulterioare, respectiv livrarea, utilizarea, consumul pe teritoriul național și livrarea intracomunitară ori exportul mărfurilor. La punctele vamale din județul Constanța, inspectorii vor verifica, în primul rând, dacă valoarea de import a bunurilor este cea reală, fiind totodată prezenți la verificarea lor fizică. Dacă se vor constata probleme, controlul va fi extins pe tot lanțul de tranzacționare, respectiv asupra societăților care au contractat deja achiziția bunurilor importate". 


La vasta operațiune din portul Constanța ia parte o armată de o sută de inspectori ai ANAF. 
Rezultatele preliminare ale acestei vaste operațiuni reprezintă o palmă pe obrazul vameșilor din portul Constanța. Numărul mare de abateri de la lege constatate de echipele venite în supracontrol, volumul mare al amenzilor și confiscărilor demonstrează că proprietarii mărfurilor (importatori și exportatori) tratau punctele vamale portuare ca fiind permisive. Cu siguranță că n-ar fi încercat să calce pe lângă lege, mai ales când toată lumea a aflat de operațiunea Tomis, dacă până acum nu s-ar fi bucurat de o anumită toleranță din partea vameșilor. 


XXX 
Atragem atenția celor care au redactat informația de presă că trebuie să precizeze clar din ce categorie de agenți economici fac parte contravenienții. Se poate crea confuzia că agenții economici prinși cu ocaua mică sunt operatorii portuari, care presează serviciile de încărcare, descărcare, depozitare și condiționare a mărfurilor care trec prin portul Constanța, când, în realitate, e vorba de importatori și exportatori, de proprietarii mărfurilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4443 secunde