Scandal pe piața caselor de pariuri

1329
1
Scandal pe piața caselor de pariuri - casapariuri1-1346694532.jpg

Un scandal monstru, cu reclamații la toate instituțiile statului și acțiuni în justiție a izbucnit în Năvodari. Beligeranții sunt două firme care activează pe piața pariurilor.

Povestea este simplă și se aseamănă cu multe alte întâmplări din lumea capitalului autohton. În urmă cu nu prea mult timp, o companie din București a închiriat un spațiu de la o firmă din Năvodari și a deschis o agenție de pariuri. Contractul de închiriere a fost dublat de un altul de servicii, firma din Năvodari angajându-se să rezolve o serie de probleme auxiliare, printre care și cele de contabilitate. Asta a fost greșeala bucureștenilor, căci i-au permis firmei din Năvodari să-și bage nasul în afacerea ei și să-i afle toate secretele, fără să plătească know-how.
Azi așa, mâine așa, până când, la un moment dat, profitând de o întârziere la plata chiriei, firma din Năvodari a rupt relațiile cu chiriașul. A reziliat contractele cu acesta și l-a dat afară din spațiu.
La foarte scurt timp, și-a deschis propria agenție de pariuri, ceea ce dovedește că nu a ars gazul de pomană și a furat meseria de la bucureșteni.
Acum, fostul chiriaș încearcă pe toate căile să obțină despăgubiri din partea firmei din Năvodari, acu-zând-o, printre altele, de concurență neloială. Că are sau nu șanse de câștig e altă poveste.
Întâmplarea este trasă la indigo cu multe altele scandaluri, în care fie partenerii de afaceri s-au săpat între ei, fie salariații mai isteți
le-au tras-o foștilor angajatori, deschizând afaceri la concurență.
Desigur, există soluții pentru evitarea acestor neplăceri, dar nu toată lumea le cunoaște sau se grăbește să le utilizeze. Spre exemplu, angajatorul și salariatul pot conveni asupra unei clauze de non-concurență, în cazul rezilierii contractului de muncă, dublată de plata unei compensații pe o perioadă de până la doi ani de la încetarea raporturilor de muncă.
Cazul - altfel banal - atrage atenția prin aceea că se întâmplă în lumea organizatorilor de pariuri, un domeniu economic relativ nou în țara noastră, care s-a dezvoltat mai ales prin contribuția capitalului și know-how-ului străin. Românii care și-au deschis firme de profil, fie au cumpărat franciza, fie au racolat angajații unor agenții de pariuri pe care i-au plătit să le organizeze afacerea, fie s-au asociat cu străini care se pricepeau la acest business și pe care i-au dat la o parte mai târziu.
Autorii site-ul "listafirme.ro" au identificat până în prezent 1.199 firme de pariuri, câteva zeci dintre ele fiind înregistrate în județul nostru. Există chiar și o Asociație a Organizatorilor de Pariuri din România -"Romanian Bookmakers", care susține că firmele care au aderat la ea acoperă aproape 70% din piața pariurilor sportive și au 1.350 de agenții răspândite pe tot teritoriul țării, cu peste 4.100 de angajați.
Organizarea pariurilor este o afacere deosebit de bănoasă, dacă ținem cont de sumele pe care tre-buie să le investească organizatorii.
Capitalul social minim subscris al unei firme de pariuri este de 1.000.000 de lei. Sălile de pariuri trebuie să dispună de sisteme informatice, cu programe independente, unice la nivelul societății organizatoare, indiferent de numărul locațiilor. Informațiile sunt trans-mise la sistemul central, care este conectat zi și noapte la terminalul Ministerului Finanțelor Publice. Acest sistem "big brother" permite Fiscului să monitorizeze fiecare leu care intră și iese din casele de pariuri.
Pentru a pătrunde și rămâne pe piață, firmele organizatoare trebuie să plătească:
- taxa anuală aferentă licenței - în valoare de 200.000 lei, în cazul pariurilor mutuale, și de 100.000 lei, în cazul pariurilor în cotă fixă;
- taxa anuală aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc - în valoare de 400.000 de lei, în cazul pariurilor mutuale, și în cotă fixă de 5% din încasările efective ale organizatorului, dar nu mai puțin de 250.000 de lei.
Câți bani scoate un organizator de pariuri pentru a recupera sumele investite, a achita taxele mențio-nate, precum și celelalte impozite și taxe, pentru a plăti angajații și a obține și un profit? Faptul că există un număr atât de mare de case de pariuri și continuă să apară și altele demonstrează că în România se pariază la greu.



Comentează știrea

bobo
4 septembrie 2012
iesi la vot si sanctioneaza

sanctioneaza nepasarea autoritatilor locale, mai fratilor o data la maxim, MAXIM 8 ani (2 mandate) cei de la primarii trebuie schimbati, nu numai in constanta ci in tot judetul, in toata tara.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 01 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : "S-a ofticat pentru o simplă ciufuleală!"
Pagina a fost generata in 0.2968 secunde