Scrisoarea deschisă a "Cartel ALFA"

1590

Articole recomandate

"Domnule Prim-ministru,

Salariul minim pe economie garantat în plată trebuie, în primul rând, să reflecte valoarea muncii în relația dintre angajat și angajator, dar trebuie, în același timp, să fie un instrument de stimulare a pieții muncii și o cale de eliminare a evaziunii fiscale. Mai mult, valoarea salariul minim pe economie este un instrument care poate aduce resurse suplimentare la bugetul de stat, prin realizarea unor contribuții și taxe suplimentare, dar și de reducere a cheltuielilor la capitolul asigurări sociale. Valoarea salariului minim garantat în plată trebuie să țină cont și de evoluția și valoarea productivității muncii.

Confederația Națională Sindicală "Cartel ALFA" vă reamintește că, în 2009, productivitatea muncii în industrie a fost de 12,50%, că în 2010 aceasta a crescut, față de 2009, cu încă 17,00%, iar în 2011, productivitatea muncii pe primele nouă luni ale anului, a fost mai mare cu 8,35% față de perioada similară din 2010. Deci avem o creștere a productivității muncii de 42,6% pe perioada 2009-trimestrul III 2011. Pe de altă parte, în intervalul 2009-trimestrul III 2011, inflația a crescut cu 19,75%.

Toate aceste date ar trebui să se regăsească în valoarea propusă să reprezinte creșterea salariului minim garantat în plată. Nu se poate trece cu vederea faptul că din 2010 valoarea salariului minim pe economie a fost înghețată.

De menționat că toate aceste date ne conduc la constatarea că valoarea reală a salariilor din îintreaga economie a scăzut, în perioada 2009- trimestrul III 2011, cu 15,30%.

Intenția Guvernului, de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei încalcă sensul ideii de "salariu minim". Acesta trebuie să reprezinte o sumă care să acopere cheltuielile coșului zilnic și să permită salariaților să se întrețină.

Guvernul României, care a interzis publicarea periodică a acestui coș minim, confundă ideea de salariu minim cu aceea de ajutor social, ceea ce este în egală măsură și umilitor și ilegal, salariul minim trebuind să cuantifice munca depusă de fiecare lucrător.

CNS "Cartel ALFA" menționează că o valoare reală a salariului minim, conform coșului minim calculat, ar trebui să se situeze la 1.100 de lei.

Motivația Guvernului prin care se susține că, pentru respectarea acordului cu Fondul Monetar Internațional, se dorește încadrarea în suma de 7,2% din PIB a fondului de salarii pentru 2012 (când PIB crește în 2012 față de 2011 cu 13,64%), este total nejustificată. Fondul de salarii a fost de 6122,28 mil. lei în 2010, iar în 2012 este prevăzut 6859,04 mil. lei. Să nu uităm că s-au făcut și urmează să se facă concedieri de până la 300.000 persoane în perioada 2010-2012, și în 2010 s-au făcut reduceri de salarii de cel putin 25%. Unde sunt și unde dispar aceste sume economisite la fondul de salarii?

Să nu uitați domnule Prim-ministru, că datorită sectorului economic (concurențial), creșterea salariului minim conduce la un venit suplimentar la bugetul de stat.

Domnule Prim-ministru,

CNS "Cartel ALFA" consideră că este necesară o analiză economică atentă care să urmărească apărarea intereselor lucrătorilor (care sunt exploatați), apărarea interesului statului (acela de a colecta corect și de a avea resurse pentru investiții, renunțând la asistența socială pentru persoanele active), și nu, dup[ cum pare, protejarea intereselor de campanie electorală ale partidelor aflate la putere: prin sponsorizări.

Domnule Prim-ministru,

Confederația Națională Sindicală "Cartel ALFA" vă atrage atenția că rolul Guvernului nu este acela de a fi un proeminent exemplu de contravenient la lege, ci dimpotrivă, de a fi un model de respectare a legalității.

Confederația Națională Sindicală "Cartel ALFA" vă reamintește că instituția Consiliului Economic și Social (CES) nu mai funcționează legal ca un organism tripartit, ca urmare a retragerii tuturor celor cinci confederații sindicale reprezentative. În plus, nici societatea civilă nu este reprezentată conform legii. Mai mult, Legea nr.62/2011 la art. 78 alit.a) prevede că asigurarea cadrului de consultare pentru stabilirea salariului minim garantat în plată este atribuția Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS), așa încât acesta trebuie întrunit pentru a se pronunța asupra salariului minim garantat în plată. În aceste condiții, intenția de modificare a salariului minim garantat în plată, pentru anul 2012 numai prin avizul CES, este nelegală.

Confederația Națională Sindicală "Cartel ALFA" vă solicită să convocați de urgență Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, cu unicul scop de a realiza consultarea conform prevederilor legii, pentru această problemă care este de interes major pentru România, pentru bugetul de stat, cât și pentru economia românească: salariul minim garantat in plata pe anul 2012.

În caz contrar Confederația Națională Sindicală "Cartel ALFA" va contesta în instanță  eventuala materializare într-o Hotărâre a Guvernului a intenției de modificare unilaterală a valorii salariului minim garantat în plată.

Bogdan Iuliu HOSSU,

președinte CNS "Cartel ALFA"

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 28 Noiembrie 2011
Stire din Economie : Dinu Patriciu, hăituit de creditori
Pagina a fost generata in 2.6174 secunde