Se înființează sistemul național mutual agricol de gestionare a riscurilor

258
Se înființează sistemul național mutual agricol de gestionare a riscurilor - seinfiinteazasistemul-1476810629.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică proiectul de OUG privind constituirea, organizarea și funcționarea sistemului național mutual agricol de gestionare a riscurilor, înființarea Agenției pentru Administrarea Fondului Național Mutual Agricol și abrogarea OUG nr. 64/2013 privind înființarea, avizarea și acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea unor riscuri în agricultură, în vederea acordării de compensații financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, boli ale animalelor, organisme dăunătoare plantelor sau incidente de mediu. 


În preambulul actului normativ se spune: "În contextul dificultăților economice și financiare care afectează sectorul agricol din România, este importantă oferirea unui cadru legal producătorilor agricoli care să sprijine înființarea unui sistem mutual agricol la nivel național menit să îi ajute să facă față pierderilor economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu. Uniunea Europeană acordă sprijin producătorilor agricoli prin intermediul plăților directe și al progra-melor de dezvoltare rurală, Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului oferind statelor membre posibilitatea instituirii de ajutoare specifice membrilor pentru finanțarea înființării și funcționării fondurilor mutuale. Pentru agricultorii români este de mare interes implementarea măsurii de ges-tionare a riscurilor prin intermediul fondului mutual. În acest sens, reprezintă o prioritate sprijinul acordat pentru înfiin-țarea și acreditarea fondului mutual agricol, în vederea creșterii capacității agricultorilor de a face față riscurilor pentru conti-nuarea producției agricole și asigu-rarea securității alimentare. În prezent, fermierii sunt expuși la riscuri economice și de mediu tot mai mari, ca urmare a schimbărilor climatice și a volatilității ridicate a prețurilor.


În acest context, gestionarea eficientă a riscurilor dobândește o importanță tot mai mare pentru fermieri. În consecință, ar trebui creat cadrul normativ pentru aplicarea prevederilor articolului 36 alin.(1) lit. b) – c) din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului oferind posibilitatea instituirii de ajutoare specifice fermierilor activi contributori pentru finanțarea înființării și funcționării fondului mutual instituit ca o măsură de gestionare a riscurilor, pentru a ajuta fermierii să facă față celor mai comune riscuri cu care se confruntă. Prin urmare, acest act normativ trebuie să ajute la crearea fondului mutual și la facilitarea rambursării compensațiilor plătite de acest fond fermierilor activi contributori pentru pierderile suferite ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile, a izbucnirii unor boli ale animalelor sau ale plantelor, a infestării cu dăunători sau în urma unor incidente de mediu. 


De asemenea, se instituie posibilitatea creării unui instrument de stabilizare a veniturilor pentru sprijinirea fermierilor care se confruntă cu scăderi dramatice ale veniturilor. Pentru a se asigura egalitatea de tratament între fermierii din întreaga Uniune Europeană, evitarea denaturării concurenței și respectarea obligațiilor internaționale ale Uniunii, sunt prevăzute condiții specifice pentru acordarea sprijinului în cadrul acestor măsuri. Pentru a asigura utilizarea eficientă a resurselor FEADR, sprijinul este limitat la fermierii activi contributori în înțelesul articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 19 Octombrie 2016
Stire din Economie : Euro a cedat 0,18% în lupta cu leul
Miercuri, 19 Octombrie 2016
Stire din Economie : Dolarul a pierdut 0,03% în lupta cu leul
Marţi, 18 Octombrie 2016
Stire din Economie : Euro a cedat 0,06% în lupta cu leul
Marţi, 18 Octombrie 2016
Stire din Economie : Francul a pierdut 1 ban
Pagina a fost generata in 1.0246 secunde