Se pregătește marea curățenie pe piața agențiilor de rating

382
Uniunea Europeană și-a asumat rolul de reformator al sistemului financiar internațional, la reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din 7 noiembrie 2008. O primă propunere în această direcție vine din partea Comisiei Europene și privește agențiile de rating al creditelor.
După cum se cunoaște, rating-urile sunt instrumente de piață utilizate de către instituțiile de credit, firmele de investiții, societățile de asigurare și reasigurare, organismele de plasament colectiv și fondurile de pensii pentru a se orienta în acordarea împrumuturilor, realizarea plasamentelor și investițiilor. Problema este ca rating-urile să fie de înaltă calitate și nealterate de interese ascunse. În prezent, statele comunitare și Consiliul Europei pun la îndoială faptul că agențiile de rating mai îndeplinesc aceste exigențe. Principalul reproș îl constituie faptul că nu au prevăzut criza sistemului bancar din SUA și că au dat rating-uri favorabile băncilor americane falimentare.
Propunerea comisiei introduce o procedură de înregistrare a agențiilor de rating pentru a permite supraveghetorilor europeni să le controleze activitatea. Astfel, pentru a elimina conflictele de interese, agențiile de rating nu vor mai putea furniza servicii de consiliere. Ele nu vor mai avea permisiunea să dea note instrumentelor financiare, dacă nu dispun de informații de calitate satisfăcătoare pe care să își bazeze rating-urile.
Modelele, metodologia și ipotezele pe care se bazează rating-urile vor trebui publicate. Anual va trebui publicat, de asemenea, un raport de transparență. Fiecare agenție va trebui să aibă un sistem de control intern al calității rating-urilor lor.
În consiliul de administrație trebuie să fie cel puțin trei directori independenți, al căror salariu nu are voie să depindă de performanțele economice ale agenției. Aceștia vor fi numiți pentru un singur mandat care nu poate fi mai lung de cinci ani și vor putea fi concediați doar în caz de abateri profesionale. Cel puțin unul dintre ei trebuie să fie expert în securizare și finanțare structurată.
Comisarul pentru Piața Internă și Servicii, Charlie McCreevy, a declarat: "Aceste reguli foarte stricte sunt necesare pentru a reinstaura în Uniunea Europeană încrederea pieței în activitatea de rating."
Exigențele și controlul UE vor contribui la curățarea pieței rating-ului de firmele ce manipulează informațiile și dau note în funcție de interese oculte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0582 secunde