Servicii științifice pentru activitatea offshore

243
Industria petrolieră este, de departe, cea mai interesată de Marea Neagră și de serviciile Institutului Național de Cercetări Marine "Grigore Antipa". În ultimii doi ani, numărul contractelor comerciale a crescut. 


"Ponderea cea mai mare o au companiile care au obținut concesiu-nea zonelor de explorare a resur-selor de petrol și gaze din Marea Neagră. În cadrul acestor contracte, institutul realizează studiul de impact al activităților petroliere.

Există și un interes mult mai larg privind condițiile ecologice de bază ale platformei continentale, din partea a cinci mari companii petroliere, care acoperă aproape în totalitate zona economică exclusivă a României la Marea Neagră. Numai în acest an, valoarea totală a contractelor semnate cu ele depășește 200.000 de euro, reprezentând circa 10% din veniturile institutului" - a declarat dr. ing. Simion Nicolaev, directorul general al institutului.

INCM "Grigore Antipa" execută, în contul acestora, procedura de obținere a acordului de mediu și pune la dispoziție bazele de date oceanografice și de mediu necesare activităților offshore. Este vorba de informații despre factorii fizici (dinamica valurilor, vânturilor și curenților marini, nivelul mării), chimici (oxigen, salinitate, substanțe organice, care constituie mediul agresiv asupra construcțiilor) și biologici ai zonelor în care sunt amplasate platformele și conductele. Astăzi, bazele de date despre Marea Neagră, adunate de specialiștii institutului de-a lungul a zeci de ani, se dovedesc extrem de prețioase în exploatarea resurselor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3326 secunde