Sforării și lovituri sub centură, la Oil Terminal

465
1
Sforării și lovituri sub centură, la Oil Terminal - protestsindicatoilterminal24-1476204344.jpg

Articole de la același autor

• Sindicatul crede că decizia de majorarea a capitalului social va fi boicotată de acționarii minoritari
• Noul consiliu de administrați  este doar pe hârtie, fără contracte de mandat


Luni a fost o zi maraton pentru acționariatul companiei Oil Terminal, aflat în fața unor decizii cruciale pentru viitorul operatorului portuar. Mai întâi, adunarea generală ordinară a acționarilor a respins propunerea unui acționar minoritar de a se porni o acțiune în răspundere împotriva directorului general și a administratorilor companiei, pe motiv că ar fi manipulat piața de capital pe care sunt tranzacționate acțiunile emise de Oil Terminal, prin falsificarea situațiilor financiare aferente anului 2015. Concluziile investigației efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară la sesizarea respectivului minoritar demonstrează că totul a fost o încercare de intoxicare și de blocare a activității companiei.


Pe de altă parte, acționarii au aprobat componența noului consiliu de administrație, după cum urmează: Toma Bogdan Costreie, Cătălin Constantin Grigorescu, Dumitru Matei, Cristian Florea, Bogdan Cristian Patrîniche, Eduard Claudiu Negrișan și SC Staar Rating SRL. Majoritatea acestora sunt administratorii propuși de ministrul energiei și reprezintă statul român, acționar majoritar cu 59,62% din capitalul social al companiei. 


În aceeași zi, a avut loc adunarea generală extraordinară a acționarilor, care a aprobat majorarea capitalului social de la 58,236 milioane de lei la 260,993 milioane de lei, prin emiterea unui număr maxim de 2.609.933.385 de acțiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei pe acțiune. O cotă de 59,62% din totalul acțuniunilor emise (respectiv 1.556.101.790 acțiuni) vor fi subscrise prin aport în natură, iar diferența de 40,38% (1.053.832.595 acțiuni), prin aport în numerar. Măsura va întării poziția statului în companie, dacă minoritarii nu vor veni cu bani să cumpere acțiuni.


Nicolae Androne, liderul Sindicatului Oil Terminal, a declarat că acționarii minoritari Broadhurst și Fondul Proprietatea, care de patru ani se străduiesc să împiedice majorarea de capital, au încercat și de această dată să blocheze luarea unei decizii, invocând tot felul de motive, ca în final să voteze împotriva majorării. Acționarii mărunți, cuponarii, se așteaptă ca Broadhurst și Fondul Proprietatea să atace în justiție hotărârea AGA, așa cum au procedat și în trecut. Experiența din 2014 se poate repeta. Atunci, s-a aprobat majorarea de capital, dar măsura nu a putut fi pusă în practică pentru că minoritarii au apelat la tot felul de tertipuri. 


Nicolae Androne intenționează să atace în justiție, în calitate de acționar, hotărârea AGA de numire a noului consiliu de administrație. El consideră că Ministerul Energiei nu a respectat procedura de selecție a adminstratorilor prevăzută de Legea nr. 111/2016 privind guvernanța corporativă. De altfel, noul consiliu de administrație este doar pe hârtie. Administratorii nu au semnat contractul de mandat și nu pot fi înregistrați la Oficiul Registrului Comerțului, pentru că forma contractului de mandat nici măcar nu a fost aprobată. Graba cu care a fost schimbat vechiul consiliu de administrație, favorabil majorării capitalului social, este suspectă. Sindicatul Oil Terminal se teme că noii administratori, în frunte cu cei ce ar trebui să reprezinte interesele statului, vor face jocurile acționarilor minoritari și vor tergiversa punerea în practică a hotărârii AGA de majorare a capitalului social, până când termenul legal va fi depășit. 


Comentează știrea

Craii de Curte Veche
12 octombrie 2016
Conducere ca p[e timpul lui Dej si al Scinteii

Ce pregatire are executivul societatii? Ce au facut pentru oprirea poluarii cu produse pertroliere? NIMIC. Executivul este numit din rindul proletarilor care asculta ordinele de partid(vezi USR=PNL)Muncitorii stiga de foame, ce a mai ramas din sectia care executa reparatiile?in regie proprie? SMEA? Habar nu au sa va spuna domnul sef de sindicat nu , ace activist de partid. Toate reparatiile se fca cu tertii=spaga pentru partid? da sau nu.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6927 secunde