Pentru a pune capăt dumping-ului social

Sindicatele portuare cer înființarea Poliției Muncii

306
Tema muncii la negru și a dumping-ului social a fost unul dintre subiectele fierbinți ale recentului Congres al BNS. În centrul atenției s-au aflat porturile românești și, în special, Constanța.

"Am profitat de prezența președintelui comisiei de muncă din Camera Deputaților, fostul ministru al muncii, Gheorghe Barbu, și a doamnei Mariana Basuc, inspectorul general al Inspecției Muncii, pentru a ataca această problemă. Am constatat că situația este știută. Gheorghe Barbu a declarat că, în perioada în care a fost ministru, pregătise un proiect de reorganizare a inspecției muncii la nivel național. Printre altele inspectorii muncii ar trebui să aibă mai mare putere și să fie ocrotiți de lege în exercitarea misiunii lor. Urma fie dotați cu pistoale și cătușe, să fie organizați ca poliție a muncii și să lucreze direct cu instanțele de judecată" – a declarat Petre Costel, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare.
Pentru că s-a schimbat guvernul, poliția muncii a rămas la stadiul de… proiect de sertar, în timp ce munca la negru și cea gri iau amploare. "S-a constatat că circa 30 – 40% dintre cei ce lucrează în construcții, agricultură, comerț, turism, transporturi, servicii și industrie sunt lucrători la negru. Ceea ce se întâmplă acum este foarte grav. Avem de a face cu un fenomen care afectează economia și societatea românească, cu o formă de evaziune și de corupție pe scară largă" – afirmă Petre Costel.
Liderul lucrătorilor portuari cere ca autoritățile române să preia modelul european. "Poliția muncii funcționează în Germania, Italia și alte state comunitare. În Italia, inspectorii de muncă au un grad aproape egal cu cel al carabinierilor. Ei acționează din proprie inițiativă. Nu așteaptă să fie sesizați de sindicate, rugați să intervină. Dar asta nu înseamnă că nu colaborează cu sindicatele. La Congresul BNS, reprezentanta Italiei în Confederația Internațională a Sindicatelor Libere - CISL a relatat că organizațiile profesionale din țara sa sunt implicate în lupta împotriva muncii la negru și colaborează cu poliția muncii, care este foarte eficientă. Poveștile despre numărul mare al lucrătorilor români care muncesc la negru în Italia nu sunt reale. Foarte mulți dintre ei au permise de lucru. Se eliberează carduri de lucru chiar și pentru perioade scurte. Oamenii sunt înregistrați, cunoscuți. Evident, mai sunt și dintre cei ce ocolesc sistemul, dar asta nu înseamnă că poliția muncii nu acționează eficient."
Împreună cu președintele BNS, Dumitru Costin, sindicatele portuare vor face intervenții la guvern și la partidele parlamentare pentru a se realiza reforma inspecției muncii, a declarat Petre Costel.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1557 secunde