Alarmă în agricultură!

Șoarecii de câmp au atacat culturile agricole de pe 39.000 de hectare, din județul Constanța

1712
Șoarecii de câmp au atacat culturile agricole de pe 39.000 de hectare, din județul Constanța - c00c6e37c78747ce9de6c29c0d4febba.jpg
La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit cu directorii celor 42 de direcții agricole județene.

"Unul dintre aspectele discutate în cadrul reuniunii a fost acela că odată cu descentralizarea și reorganizarea direcțiilor agricole, acestea nu mai au oameni în teritoriu, fiind nevoite să apeleze pentru informații la fermieri și primării. Fiecare s-a descurcat cum a putut. Noi am apelat la prefectul județului. La cererea acestuia, primăriile au stabilit cine poate da informațiile. Este un circuit ocolitor, anormal" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Paraschiva Bobe, directorul general al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța (DADR).
Informațiile solicitate se referă la destinația terenurilor, suprafețele cultivate, cele calamitate. Problema se va reglementa de la 1 ianuarie 2011, odată cu apariția Legii camerelor agricole. Aceste organisme vor prelua activitatea de colectare și transmitere de date din teritoriu.

Invazie de rozătoare
Județele Constanța, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Dâmbovița au ridicat problema invaziei șoarecilor de câmp. Fenomenul este prezent în zona de sud a județului nostru. "Este vorba de un atac puternic al Microtus Arvalis (aceasta este denu-mirea științifică a rozătoarei - n.n.). Sunt atacate culturile de grâu, rapiță, orz, tot ce a fost înființat în toamnă și este verde. În județul nostru sunt afectate aproape 39.000 de hectare" - a precizat Paraschiva Bobe.
Atacul rozătoarelor este clasificat pe grade, în funcție de numărul indivizilor pe hectar: slab, mediu, foarte puternic și puternic. În cazul celui slab, este vorba de una până la patru colonii de șoareci pe hectar, o colonie având șapte până la zece indivizi. Atacul foarte puternic este de la zece colonii în sus.
Dintre cele 39.000 de hectare ataca-te în județul nostru, 9.000 sunt afectate puternic, iar 300 - foarte puternic.
"În acest caz, singurul lucru care s-a putut face a fost întrunirea comisiei pentru aprobarea produselor fitosa-nitare. Aceasta și-a dat avizul pentru tratamentul cu un endosulfant, care era interzis, dar care asigură un procent mai mare de distrugere a acestor dăunători. Pe de altă parte este mai ușor de administrat decât celelalte tratamente, care trebuie plasate la fiecare galerie. În acest caz, substanța este administrată mecanizat" - a afirmat directorul general. Fermierii vor trebui să achiziționeze singuri tratamentul, pentru că ajutoare de stat nu se mai acordă. Dacă nu îl vor aplica, există pericolul ca rozătoarele să migreze și pe alte terenuri.

Penalizări pentru terenurile nelucrate
Ministerul a solicitat punctul de vedere al direcțiilor agricole județene privind măsurile ce pot fi luate pentru identificarea terenurilor nelucrate și eventualele penalizări ce ar putea fi aplicate proprietarilor acestora.
"Situația diferă de la o zonă la alta. În cazul județului Constanța, bătrânii care nu își pot lucra terenurile sunt mai puțini, comparativ cu zonele de munte, unde suprafețele agricole sunt accidentate, populația este mai rară, iar media de vârstă e mult mai ridicată. În județul nostru, la APIA sunt înregistrate pentru acordarea subvențiilor 474.000 de hectare, din cele 485.000 de hectare. Diferența de 11.000 de hectare aparține în mare măsură celor care au suprafețele de teren divizate în prea multe loturi și, drept urmare, nu îndeplinesc condițiile pentru subvenție. Dintre acestea, doar 7.000 de hectare sunt nelucrate. Constanța nu are un grad mare de neutilizare a terenului" - a afirmat șefa DADR.
Direcțiile agricole județene au semnalat faptul că, în prezent, nu se mai ocupă nimeni de campaniile de informare a fermierilor care vor să acceseze fondurile europene. Urmează ca, printr-un ordin de ministru, să li se încredințeze chiar lor această misiune.
"Pentru reabilitarea rețelelor de irigații, singura soluție este accesarea fondurilor europene de către asociațiile agricole. Pentru a ajuta unitățile și organizațiile agricole, urmează să se întocmească o carte albă a firmelor de consultanță, care vor fi ierarhizate în funcție de indicele de absorbție a fondurilor europene" - a spus Bobe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7045 secunde