Spectrul șomajului ține economia în criză

351
Evoluția comerțului și creditelor de consum, în lunile martie și aprilie, sunt primii indicatori care vor arăta cât de aproape este sfârșitul crizei pe unele țări și cât de rapid va fi ritmul de redresare al statelor care au depășit deja recesiunea, susțin analiștii economici.
"Vânzările cu amănuntul și creditele de consum sunt semnale relevante întrucât reflectă și înglobează o serie de alți indicatori, cum ar fi stabilitatea locurilor de muncă sau puterea de cumpărare. Luna aprilie va elimina din joc vremea rea, care a afectat negativ economiile din SUA și Europa", spune Victor Safta, directorul casei de brokeraj X-Trade Brokers România.
În SUA, vânzările de autoturisme au crescut, fapt care, corelat cu creșterea specta-culoasă a PIB-ului din ultimul trimestru din 2009, constituie un semnal pozitiv. De asemenea, creditele de consum au crescut în ianuarie, pentru prima dată în ultimul an.
În Europa, vânzările cu amănuntul au scăzut în luna ianuarie, în special din cauza vremii.
"Factorul «vreme» nu trebuie supralicitat în explicarea evoluției negative din Europa. În prezent, Europa plătește birul eterogenității economiilor componente și va trebui să așteptăm luna mai pentru a vedea clar ce evoluție au statele din UE", mai spune Victor Safta.
În ianuarie, vânzările din zona euro au scăzut cu 0,3% față de luna decembrie și cu 1,3% față de ianuarie 2009. Și Ungaria a contribuit la această evoluție negativă, țara confruntându-se cu o scădere continuă a vânzărilor, în ultimii trei ani, creșterea TVA-ului în vara lui 2009 nefiind de prea mare ajutor.
România a înregistrat o nouă scădere a PIB-ului în ultimul trimestru din 2009, urmată de o scădere a vânzărilor cu amănuntul și de o creștere a șomajului în luna ianuarie.
"La orizont avem în continuare concedieri masive. Țintele pentru în curs (PIB de 1 – 1,5%, șomaj redus) par destul de ambițioase. Din câte se pare, România are puține șanse de a se afla în grupul statelor care au lăsat criza în urmă", consideră directorul X-Trade Brokers România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 15 Martie 2010
Stire din Economie : Babele salvează economia
Pagina a fost generata in 1.9949 secunde