Sprijin financiar pentru șase aeroporturi românești

113
Sprijin financiar pentru șase aeroporturi românești - sprijinfinanciarpentrusaseaeropo-1654800624.jpg

Articole de la același autor

Industria de transport aerian reprezintă unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Scăderea traficului aerian, cumulată cu un proces foarte lent de revenire la nivelul anului 2019, are un impact negativ semnificativ asupra veniturilor unor aeroporturi din România, care au înregistrat în anul 2019 un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri. Menținerea acestora în stare operațională pe termen scurt ar fi dificilă în lipsa unor măsuri de ajutor de stat.

Drept urmare, Asociația Aeroporturilor din România i-a solicitat Guvernului României să aloce un sprijin financiar de 21,374 milioane de lei, pentru aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri și mai mic de 3 milioane de pasageri, respectiv cele din Bacău, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava și Timișoara. În prezent, acestea se confruntă cu dificultăți cauzate de nivelul scăzut al traficului și implicit al veniturilor. Ajutorul de stat va acoperi deficitul de lichiditate din primul semestru al anului 2022.

Aeroporturile din Iași, Sibiu, Suceava, Craiova și Bacău funcționează ca regii autonome de interes regional, în subordinea județelor, în timp ce aeroportul din Timișoara este organizat ca societate pe acțiuni la care statul, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, deține 80% din pachetul de acțiuni.

Întrucât măsura de sprijin reprezintă ajutor de stat, a fost notificată Comisia Europeană. Suma autorizată de organismul european urmează a fi distribuită aeroporturilor aflate în dificultate, se arată într-un proiect de ordin al ministrului Transporturilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2199 secunde