Sprijin pentru cei 5,3 milioane de șomeri tineri din UE

105
Sprijin pentru cei 5,3 milioane de șomeri tineri din UE - sprijinsomeri-1405614408.jpg

Articole de la același autor

Printr-o rezoluție adoptată ieri, Parlamentul European a cerut măsuri mai ferme de combatere a șomajului în rândul tinerilor, introducerea standardelor minime pentru ucenici și asigurarea unor salarii decente. Deputații au cerut ca finanțarea UE pentru programele care creează locuri de muncă să crească în viitoarele bugete.

O creștere economică de durată este imposibilă fără reducerea inegalităților, se arată în textul aprobat cu 502 de voturi pentru, 112 împotrivă și 22 de abțineri. Șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel fără precedent, fiind în medie de 23% în UE, cu vârfuri de peste 50% în unele state membre, se arată în rezoluție. În total, 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani sunt șomeri, se arată în text.

Măsurile suplimentare la nivel național pot include acțiuni care să descurajeze abandonul școlar, să promoveze formarea profesională și ucenicia, precum și strategii complexe pentru cei ce nu au loc de muncă și nu sunt înscriși într-un program educațional. Statele membre UE ar trebui să utilizeze și Fondul Social European sau ERASMUS+ pentru a finanța proiecte care să promoveze ucenicia și să combată sărăcia și excluderea socială, spun deputații.

Rezoluția subliniază că este important ca tinerii să obțină calificări transversale, cum ar fi cunoștințe despre tehnologiile informației, capacitatea de leadership, gândire critică și limbi străine, printre altele prin studii în străinătate. Statele membre care au în vedere posibila viitoare structură a economiilor lor ar trebui să dea prioritate științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii în programele educaționale, întrucât aceste profile vor fi foarte căutate pe piața muncii.

Deputații mai cer statelor membre să se asigure că tinerii au acces la locuri de muncă de calitate, care oferă stabilitate și siguranță și care corespund standardelor de muncă generale. Pentru a încuraja crearea de locuri de muncă, guvernele ar trebui să reducă povara administrativă pentru liber profesioniști, micro-întreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii, să introducă politice favorabile de taxare și să creeze un climat mai favorabil pentru investițiile private, arată rezoluția. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4301 secunde