Statele aflate în faliment trebuie să se salvează supra-impozitând averile

117

Articole recomandate

Statele aflate aproape de faliment ar trebui să folosească averea propriilor cetățeni pentru a evita colapsul, aplicând o taxă excepțională pe capital, înainte de a cere ajutorul altor țări, potrivit unui raport al băncii centrale din Germania, Bundesbank. În ultimii ani, cinci state din zona euro au fost salvate de la colaps financiar prin programe de împrumuturi de la statele zonei euro și FMI.
"O taxă pe capital corespunde principiului responsabilității naționale, potrivit căruia contribuabilii sunt responsabili de obligațiile guvernelor lor înainte de a fi necesară solidaritatea altor state", se arată într-un raport lunar al Bundesbank, citat de cotidianul New York Times.
Introducerea unei astfel de taxe pentru populație și companii prezintă riscuri semnificative, iar implementarea nu ar fi ușoară, a avertizat Bundesbank, adăugând că ar trebui utilizată doar în situații excepționale, de exemplu pentru a evita falimentul statului.
FMI a discutat această opțiune într-un raport în octombrie și a afirmat că pentru a readuce îndatorarea a 15 state din zona euro la nivelul din 2007 ar fi necesară o taxă de circa 10% pe activele nete ale gospodăriilor.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 28 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Nivelul  radiațiilor  la Cernavodă
Pagina a fost generata in 1.7008 secunde