Statul împarte banii cu firmele de avocatură

256
Statul împarte banii cu firmele de avocatură - cdd3f176df2ea23c9762b19c10858a82.jpg
Potrivit unui raport al Curții de Conturi trimis Parlamentului, instituțiile publice au cheltuit aproape 600 de milioane de lei pe servicii avocațiale, deși au o armată de juriști.
Au fost verificate 408 entități, în care prestează activitate juridică 6.798 persoane. Acestea au cheltuit, în intervalul 2008 – 2010, cu funcționarea acestor structuri, 274,63 milioane de lei. Pe de altă parte, au plătit 317,85 milioane de lei pentru serviciile de avocatură externe. În total, 592,49 milioane de lei.
"Remarcăm modul discreționar în care entitățile publice locale au înțeles să cheltuiască banul public prin angajarea serviciilor de avocatură externe", se precizează în raport. Se consemnează faptul că au fost decontate cheltuieli adiacente onorariilor stabilite în contracte, doar în baza unor referate, în puține cazuri fiind atașate și documente. "Autoritățile publice nu au urmărit activitatea firmelor de avocatură și nu și-au exercitat propriile drepturi. Notele de onorarii arată că în unele cazuri procesele erau de competența juriștilor proprii, fără a fi necesară angajarea unei firme externe" - se mai spune în raport.
Majoritatea instituțiilor administrației publice locale și centrale au angajat servicii externe de asistență, consultanță și reprezentare juridică, efectuând cheltuieli care au depășit în anumite cazuri pe cele realizate cu structurile juridice din aparatul propriu.
Campioni sunt Ministerul Finanțelor și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na-ționale din România. Finanțele au cheltuit pe servicii avocațiale 108,7 milioane de lei, adică de peste 40 de ori mai mult decât cu funcționarea aparatului propriu. CNADR, deși dispune de 653 angajați cu specialitate juridică, a efectuat plăți de peste 89 milioane de lei.
Raportul arată ca cele mai mari sume s-au dus către Constanța, Galați, Iași și Brașov. Capitala deține doar 7,7% din ponderea totală a cheltuielilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 03 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Foamea l-a împins să se facă pescar
Pagina a fost generata in 1.6729 secunde