Stocurile de cărbune ale României ajung doar pentru patru zile

178
Stocurile de cărbune ale României ajung doar pentru patru zile - stocuriledecrbune-1484295910.jpg

Articole de la același autor

Ministrul energiei, Toma-Florin Petcu, a prezentat, joi, în ședința de guvern, o scurtă analiză a sistemului energetic național și a pregătirii acestuia pentru a face față iernii aspre. 


"Am observat o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern și o să mă refer foarte pe scurt la câteva subiecte: în primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice și aici m-aș referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone, cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcționare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem, la ora actuală, în stocuri 30.000 de tone, cu un consum de 6.100 de tone pe zi - asta înseamnă o funcționare de maxim patru zile, iar la stocurile de gaz avem, la ora actuală, înmagazinat în depozitele Romgaz o cantitate de 1 miliard 450 de mii de metri cubi. Consumul mediu orar al României în această perioadă este estimat la 70 de milioane metri cubi, el fiind asigurat în felul următor: din producția internă - 28 de milioane metri cubi, depozite - 26 de milioane metri cubi, import - 13 milioane metri cubi și 3 milioane de metri cubi vin în afara sistemului național de transport. Vreau să precizez că în această perioadă cantitatea de gaz din conducte s-a menținut în limite normale, de 38 de milioane metri cubi. Totodată, vârful de consum orar pe energie electrică a fost a atins marți seara, în intervalul 18 - 19, acesta fiind de 9.730 MW. Pentru a asigura funcționarea normală în sistemul energetic național, am dispus următoarele măsuri: asigurarea unor cantități mai mari de cărbune la centrale, prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă cărbunele de la mină până la centrale, beneficiind în acest sens de sprijinul total al Ministerului Transporturilor și al CFR Marfă; suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor în centrale și, în perioada de vârf de consum pe gaze, am dispus trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe producția pe păcură. Pentru a stabili cum s-a ajuns la situația de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de Control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe și în Ministerul Energiei. 


În același timp, în perioada imediat următoare, pe experiența pe care am avut-o în aceste zile, vom elabora proceduri foarte clare și bine stabilite, care să ne spună cum trebuie să procedăm plecând de la această experiență nefericită pe care am avut-o în această perioadă și de la consumurile istorice pe care le-am avut atât la energia electrică, cât și la gaze. 


Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne în această perioadă într-o situație limită, pe care doar cu experiența celor din sistem am reușit s-o trecem. Și când o să începem ședința, la ordinea de zi o să cer și eu o suplimentare a ordinei de zi cu o hotărâre de guvern care să vină și să ne sprijine în acest sens", a declarat ministrul.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 10 Februarie 2014
Stire din Eveniment : La furat de cărbune cu Dacia
Pagina a fost generata in 0.289 secunde