Un nou tip de terorism

Tancurile petroliere - arme ecologice în mâna piraților

443
Negocierile pentru eliberarea tancului petrolier de 319.430 tdw Sirius Star, capturat de pirații somalezi, ar putea să pornească de la o sumă între 20 și 50 milioane de dolari și să se finalizeze la 5 - 10 milioane de dolari, susțin specialiștii în domeniul securității. Nava și cei 25 de marinari de la bord, a fost capturată sâmbătă, 15 noiembrie 2008.
Sirius Star este evaluată la 150 milioane de dolari, iar țițeiul din tancurile sale valorează 100 milioane de dolari.
Cazul a scos în evidență faptul că pirații somalezi sunt tot mai puternici, mai bine echipați și înarmați de la o zi la alta. Ei sunt capabili opereze la distanțe tot mai mari de coastă, de peste 400 de mile, și să captureze nave gigant, precum Sirius Star.
Practic, traficul de mărfuri din Golful Persic, Marea Roșie și Canalul Suez, rutele de transport dintre Orientul Îndepărtat și Europa sunt controlate de pirați. În fiecare lună, milioane de tone de țiței, produse petroliere, minereu, cărbune și mărfuri containerizate trec prin Golful Aden și Canalul Suez.
Situația se degradează pe zi ce trece, în ciuda prezenței unor importante forțe navale de război. Din cauza atacurilor piraterești, unele companii de shipping își îndrumă navele pe rute mai lungi, dar mai sigure, care fac înconjurul Africii.
Costul asigurărilor pentru navele care tranzitează zona controlată de bandiții somalezi a crescut cu 1.000 la sută. Este o adevărată catastrofă din punct de vedere comercial - susțin armatorii. Evident, creșterea se reflectă în prețul mărfurilor transportate.
Există, însă, un pericol mult mai mare. Atacurile asupra tancurilor petroliere se pot încheia cu un dezastru ecologic de mari proporții. Pe acest fapt mizează teroriștii somalezi când abordează astfel de nave. Ei știu că echipajele nu ar îndrăzni să riposteze, de teama producerii unei explozii. După capturare, tancul petrolier devine o armă ecologică, cu care navele de război pot fi ținute la distanță. Pirații pot ține în șah întreaga omenire sub amenințarea provocării voluntare a unui dezastru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4395 secunde