Măsură cu impact inflaționist

Tarifele de distribuție a energiei electrice cresc de la 1 martie

214
Tarifele de distribuție a energiei electrice cresc de la 1 martie - tarifelededistributieaenergieiel-1551119494.jpg

Articole de la același autor

Comitetul de Reglementare din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a întrunit luni, 25 februarie 2019, pentru a aproba un proiect de ordin care prevede majorarea cu circa 2,5%, în medie, a tarifelor de distribuție a energiei electrice, în conformitate cu prevederile OUG 114/2018. 
În schimb, tarifele finale pentru populație nu se vor majora.


În nota de fundamentare a proiectului de ordin se spune: "Având în vedere creșterea valorii prognozate a costurilor rezultate cu plata impozitelor, redevențelor, taxelor și vărsămintelor asimilate, stabilite conform legislației în vigoare sau de către autoritățile locale, cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizată în anul 2018 de la 0,1% la 2%, considerăm necesară efectuarea corecțiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distribuție și corectarea tarifelor de distribuție valabile de la 1 martie 2019". 


Modificarea tarifelor le va permite operatorilor de distribuție să își asigure veniturile anuale necesare desfășurării activității, se spune în nota de fundamentare.


Chiar dacă tarifele finale pentru populație nu vor fi majorate, creșterea tarifelor în cazul celorlalți consumatori (instituții ale statului și agenți economici) va fi suportată tot de populație, indirect, prin mecanismul prețurilor și al taxelor și impozitelor. Noile tarife vor conduce la creșterea inflației și la scăderea puterii de cumpărare a pensiilor și salariilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 25 Februarie 2019
Stire din Economie : Pulsul vămilor românești
Pagina a fost generata in 2.7978 secunde