Trafic record pe canalele navigabile, în iunie

314
Traficul înregistrat pe canalul Dunăre - Marea Neagră în luna iunie a fost de peste 2,45 milioane tone capacitate, un record pentru anul 2008.
Previziunile pentru a doua jumătate a anului sunt optimiste, oficialii CN "Administrația Cana-lelor Navigabile" (ACN) Constanța estimând un trafic de circa 15 milioane tone capacitate. În aceste condiții, traficul total pe 2008 ar depăși 28 milioane tone capacitate, în creștere față de 2007.
Ovidiu Cupșa, directorul general al ACN, spune că totul depinde de nivelul Dunării în perioada iulie - septembrie: "În prezent, rezerva de apă din bazinul fluviului este la cote bune, ceea ce ne face să credem că nu vom avea parte de praguri în următoarele trei luni, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Nu vom avea parte nici de secetă, motiv pentru care putem spera într-un trafic extrem de bun".
În plus, principalii transportatori de pe canal au revenit la activitatea obișnuită. Este vorba de combinatul siderurgic de la Galați, care a funcționat în regim de avarie în ultimele trei luni, barjele cu materie primă nefiind descărcate în portul Galați. De asemenea, nici fabrica de ciment de la Medgidia nu a mai utilizat canalele navigabile pentru exportul de ciment.
Astfel, deși traficul de 2,45 milioane tone capacitate este un record, prognoza nu a fost realizată decât în proporție de 92,4%. Canalele au fost traversate de 1.647 nave, fiind efectuate 829 ecluzări, la toate cele patru ecluze (Cernavodă, Agigea, Ovidiu și Năvodari).
În ansamblu, în primele șase luni din 2008, cele mai tranzitate mărfuri au fost minereurile feroase și neferoase, cărbunele exportat în Austria, Ungaria și Serbia, cărbunele cocsificabil exportat în Ucrai-na și ureea produsă la combinatul de la Măgurele. Traficul realizat în perioada ianuarie - iunie se ridică la 12,6 milioane tone capacitate, din care 3,1 milioane tone capacitate reprezintă traficul extern.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0036 secunde