Trei bănci internaționale fac evaluarea proiectului Nabucco

390
Trei bănci internaționale fac evaluarea proiectului Nabucco - 128d5eb8d8a614e90f1faf4dc5b76e96.jpg
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și IFC, divizia financiară a Băncii Mondiale, evaluează proiectul Nabucco. Ieri, cele trei instituții financiare au sem-nat, împreună cu acționarii Nabucco, o scrisoare de mandat. În funcție de rezultatul evaluării, se va putea obține o finanțare de până la 4 miliarde de euro.
Proiectul Nabucco va asigura trans-portul gazelor între Asia și Europa. Vor fi conectate, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale, din zona Mării Caspice și din Orientul Mijlociu, cu piețele de consum din Europa. Gazoductul va porni de la granița turco-georgiană și, respectiv, iraniano-turcă și va ajunge la Baumgarten, în Austria. În țările partenere el va avea următoarele secțiuni: Turcia - 2000 km, Bulgaria - 400 km, România - 460 km, Ungaria - 390 km și Austria - 46 km.
De realizarea proiectului se va ocupa Consorțiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Acesta are ca acționari companiile: RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) și Botas (Turcia). Fiecare acționar deține o participație egală de 16,67%.
Pe data de 13 iulie 2009, Turcia și patru state membre ale Uniunii Europene - Bulgaria, România, Ungaria și Austria - au semnat, la Ankara, acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului de 3.300 kilometri, Nabucco, cu o capacitate anuală de 31 miliarde metri cubi gaze.
Azerbaidjanul va fi principala sursă de aprovizionare a gazoductului.
Printre potențialii furnizori se numără Iranul, Irakul, Kazahstanul, Turkmenistanul și Egiptul.
Nabucco este o alternativă care va furniza între 5% și 10% din necesarul de gaze al Uniunii Europene. În prezent, Rusia aprovizio-nează 30% din piața comunitară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.156 secunde