Turcii fac legea în comerțul românesc. Topul străinilor veniți să muncească în România

233
Turcii fac legea în comerțul românesc. Topul străinilor veniți să muncească în România - shaorma73688100-1330593222.jpg
În prezent, în țara noastră își desfășoară activitatea în jur de 13.000 de muncitori străini. Cei mai mulți activează în domeniul comerțului cu amănuntul și vin din China și Turcia. De pe listă nu lipsesc nici bonele filipineze.

În timp ce românii pleacă să muncească în străinătate și uneori sunt angajați pe cele mai proaste locuri de muncă, refuzate de locuitorii țării respective, cei mai mulți străini care vin în țara noastră să scoată un ban activează preponderent în comerț, foarte mulți având propriile afaceri.

Potrivit unui document al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MFPS), furnizat RTV.NET, în prezent în România își desfășoară activitatea 13.329 de străini.

Cei mai mulți străini care muncesc în România, nu sunt chinezii, cum ar crede mulți, ci turcii, respectiv 2.505 persoane. Pe locul doi sunt cetățenii chinezi, 1.660 fiind înregistrați în România.

Pe locul trei ca număr de cetățeni străini care muncesc în țara noastră se regăsesc italienii. Potrivit MMFPS, numărul italienilor care au o ocupație în România se ridică la 884 de persoane.

Moldovenii care muncesc în România sunt în număr de 854, ungurii 761, după care urmează Germania, cu 512 persoane, și Franța, cu 456 de angajați în România.

Salariații greci mai figurează pe listele Ministerului Muncii, cu 382 de persoane. Și vecinii bulgari au 349 de salariați care muncesc pe teritoriul țării noastre.

Străinii încasează banii românilor

"Domeniul cu cei mai mulți salariați, potrivit Registrului General de Evidență a Salariaților, este comerțul, cu 3.901 de salariați", informează Ministerul Muncii.

Un alt domeniu unde muncesc mulți străini este domeniul restaurantelor și alte activități de servicii de alimentație. Aici muncesc 621 de salariați străini. De asemenea, în industria alimentară se mai găsesc 517 salariați din țările mai sus menționate.

Străinii ocupă funcția de director general

Cei mai mulți străini care muncesc la noi în țară au specificat în contractul de muncă funcția de director. Astfel, în băncile din România muncesc 387 de directori generali de societăți comerciale, precum și 365 de directori de societăți comerciale străini.

Ca și comisioneri, mai lucrează în România 217 de cetățeni străini și 190 de șoferi de camioane de tonaj mare care nu au cetățenie română.

Un domeniu foarte bine plătit unde lucrează mulți străini este cel al alimentației publice. În marile restaurante românești sunt prezenți 176 de bucătari străini.

Bonele filipineze sunt la mare căutare în România

De câțiva ani, de când cu moda bonelor filipineze, numărul celor care vin din această țară să muncească în România este în creștere. Potrivit MMFPS, în prezent în casele românești, și nu numai, își desfășoară activitatea 385 de persoane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 01 Martie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Pagina a fost generata in 1.4203 secunde