Turcii și bulgarii dau lovitura în Marea Neagră. Rezerve imense de gaze găsite lângă România

311
Turcii și bulgarii dau lovitura în Marea Neagră. Rezerve imense de gaze găsite lângă România - platforma-1599548309.jpg

Articole recomandate

Sectorul energetic mondial își va îndrepta atenția spre Marea Neagră, odată cu descoperirile recente de gaze ale turcilor și bulgarilor, a declarat, luni, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la o conferință online de specialitate.


"Aici, în România, când vorbim de energie, vorbim de securitate energetică, adică petrol, gaze și electricitate. Dacă vorbim de petrol, lucrurile sunt simple, avem rezerve onshore, oricine poate cumpăra petrol cu vaporul, pe mare. Dar, când vorbim de gaze, lucrurile sunt mai complicate, vorbim de geopolitică", a arătat oficialul, potrivit Agerpres.


El a amintit că România are rezerve onshore de gaze și a descoperit recent noi zăcăminte în Marea Neagră.
"Suntem foarte bucuroși că prietenii noștri turci au descoperit gaze în Marea Neagră, la fel și bulgarii și suntem mândri că suntem în regiunea Mării Negre, iar Marea Neagră oferă noi resurse de gaze. Atenția lumii energetice, a sectorului energetic se va îndrepta spre Marea Neagră", a spus Popescu.


Ce nu a spus ministrul este că investitorii care au găsit zăcăminte importante de gaze în apele românești ale Mării Negre, respectiv ExxonMobil și OMV Petrom, au amânat de mai bine de doi ani să ia o decizie privind extracția resurselor din cauza legislației românești.


Popescu a declarat în repetate rânduri, în trecut, că Guvernul nu va modifica cadrul legislativ din sectorul energetic, acest lucru fiind în sarcina Parlamentului, unde deocamdată nu există un consens politic în acest sens.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat, la sfârșitul lunii august, descoperirea celor mai mari depozite de gaze naturale din istoria Turciei, un câmp din Marea Neagră care ar conține 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale.
Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecția dintre frontierele maritime ale Bulgariei și României cu apele teritoriale ale Turciei și aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.
 
OMV Petrom a a anunțat recent că a finalizat tranzacția pentru achiziția participației de 100% în OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH și intră în licența de explorare a perimetrului Han-Asparuh din Bulgaria. Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 km, cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m.


În urmă cu opt ani, Petrom și ExxonMobil au descoperit în perimetrul Neptun din Marea Neagră un depozit de gaze estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficiența României, iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.


Anul trecut, ExxonMobil și-a anunțat intenția de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanții OMV Petrom au susținut în mai multe rânduri că extracția gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.


"În ceea ce privește electricitatea, în contextul Green Deal, trebuie să ne redimensionăm producția de energie. Avem un mix bun, dar 25% e pe cărbune, trebuie să găsim combustibil de tranziție. Gazul este cel mai potrivit combustibil pentru tranziție", a continuat Popescu, la deschiderea FOREN.


El a reamintit potențialul României în sectorul offshore eolian.


"Trebuie să producem electricitate din surse regenerabile, iar în Marea Neagră avem, pe lângă gaze, și potențial offshore de vânt. O direcție a noastră este să construim parcuri eoliene offshore, precum cele care există deja în Marea Nordului", a precizat Popescu.


Potrivit acestuia, avem nevoie de bani pentru atingerea acestor ținte și în acest sens avem trei direcții: Fondul de modernizare, Fondul de tranziție, precum și Fondul de recuperare destinat ca ajutor țărilor care au nevoie de sprijin pentru a depăși perioada pandemiei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2171 secunde