TVA se deduce doar pentru mașinile folosite la firmă

895
TVA va putea fi dedusă, în pe-rioada 1 mai – 31 decembrie 2010, pentru mașinile folosite în interes de serviciu, potrivit ordonanței de urgență aprobată în acest week-end de guvern.
"Vor fi scutite de TVA mașinile și autoturismele care au ca destinație transportul de persoane, distribuția sau vânzările", a declarat Gheorghe Pogea, ministrul finanțelor.
El a precizat că măsurile au fost luate pentru eliminarea "deducerii de TVA în cazul mașinilor folosite în interes personal, dar cumpărate pe firmă".
Potrivit articolului din codul fiscal, nu se mai poate deduce TVA aferentă achizițiilor de autoturisme destinate exclusiv transportului rutier de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar funcționării lor.
Excepție fac mașinile de închiriat, cele folosite de școlile de șoferi și de taximetriști.
Taxa mai poate fi dedusă și în cazul autoturismelor utilizate pentru intervenție, reparații, pază și protecție și autovehiculelor cu destinație specială (care de reportaj).
Guvernanții și-au motivat decizia prin numărul mare de firme neprofitabile existente, ale căror patroni cumpără două – trei mașini pentru soție și copii, pe firmă.
Alte țări în care se mai aplică astfel de restricții sunt Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Portugalia, Suedia, Franța, Slovacia și Belgia.
Desigur, piața auto va avea de suferit, pentru că mașinile cumpărate "pe firmă" reprezentau un procent serios din vânzările dealerilor autohtoni. Totuși, restricțiile aplicate diferențiat sunt mai bine venite decât o blocare totală sau o deducere parțială a TVA pentru achizițiile de mașini ale persoanelor juridice.
Însă nu putem trece cu vederea modalitatea de "cârpire" a bugetului, tactică aplicată ostentativ de Guvernul Boc. Pe principiul "Să mai luăm și de aici, și de aici și poate și de aici puțin", guvernanții arată că nu au nici cea mai vagă idee de ansamblu asupra economiei naționale (și de altfel, asupra economiei, în general).
Când invoci faptul că "și alții fac la fel" (vezi taxa de poluare, impozitul forfetar), demonstrezi clar că nu înțelegi exact mersul lucrurilor și că doar te maimuțărești la guvernare, aplicând măsuri pe care alții le-au testat deja (cu sau fără succes).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4353 secunde