UE - un chirurg șef pentru un sistem bancar bolnav

444
Criza financiară internațională a provocat omenirea la schimbare. Marile puteri ale lumii au înțeles că situația este mult prea gravă pentru a lăsa forțele oarbe ale pieței să-și facă de cap. Din SUA până în Europa și Orientul Îndepărtat, statul a intervenit în economie și a injectat sume uriașe din banii publici în sistemul bancar.
Dezastrul a fost stopat. Dar pentru cât timp? Câtă vreme nu vor fi înlăturate cauzele crizei, riscul reizbucnirii sale mocnește în măruntaiele unui sistem financiar bolnav. Sacrificarea a zeci și sute de miliarde de euro și dolari este inutilă, dacă nu se reformează întreaga finanță internațională.
Cine să provoace schimbarea radicală de care omenirea are nevoie? Instituțiile bancare? Ele au demonstrat că nu sunt capabile de autoanaliză, autocritică și autocorecție, din moment ce și-au făcut singure rău și au adus sistemul financiar în pragul colapsului.
Al doilea răspuns este: statul. El are rolul de reglementare, de normare, el trebuie să taie rădăcinile crizelor economice, să schimbe regulile de funcționare a piețelor financiar - bancare.
Uniunea Europeană a răspuns la această provocare, asumându-și rolul de reformator al sistemului financiar internațional. Reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din 7 noiembrie 2008 a avut ca temă elaborarea soluțiilor în această direcție.
Conform proiectului comunitar, toate instituțiile financiare, inclusiv agențiile de rating, se vor supune regulilor ce urmează a fi stabilite și vor fi supravegheate. Marile grupuri financiare internaționale vor fi monitorizate în mod coordonat de către diferitele autorități naționale din domeniu, prin instituirea de colegii.
Normele contabile vor fi revizuite și se vor introduce standarde prudențiale. Vor fi adoptate coduri de conduită care vor împiedica băncile să-și mai asume riscuri excesive. Vor exista reguli comune privind securizarea creanțelor. Sistemele de remunerare nu-i vor mai încuraja pe bancheri să sporească gradul de expunere al instituțiilor financiare.
Se va înființa un sistem de alertă timpurie pentru a identifica în avans creșterea riscurilor sau a dificultăților privind valorificarea diferitelor active economice, ale debitorilor.
Misiunea de prevenire a crizelor financiare îi va reveni Fondului Monetar Internațional. El va trebui să fie dotat cu resursele necesare și cu instrumentele corespunzătoare pentru a sprijini țările aflate în dificultate și pentru a își îndeplini misiunea de supraveghere macroeconomică.
Proiectul UE va fi discutat la reuniunea internațională la nivel înalt, din 15 noiembrie, de la Washington, Aceasta este considerată a fi evenimentul fondator al reformei sistemului financiar internațional.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7664 secunde