UE vrea să reducă 50% din consumul de petrol, până în 2050

223
Comitetul pentru industrie, cercetare și energie al Parlamentului European solicită UE să reducă masiv consumul de petrol în următorii 40 de ani. Obiectivul trebuie să fie diminuarea acestuia cu mai mult de 50% până în 2050. Declarația comitetului urmează a fi adoptată de plenul parlamentului pe 14 ianuarie 2009.
O asemenea politică este impusă de doi factori: accelerarea încălzirii globale și accesul tot mai dificil și nesigur la resursele petroliere.
Reducerea dependenței de combustibilii fosili se va realiza pe două căi: utilizarea surselor de energie alternativă și creșterea eficienței energetice în toate domeniile. Schimbarea de drum pe care intenționează să o facă UE este comparabilă cu o nouă revoluție industrială.
Există o serie de soluții concrete pentru reducerea consumului de petrol. În transporturi se propune: proiectarea orașelor și a altor așezări astfel încât să se scurteze distanțele ce trebuie parcurse zilnic și să se economisească timpul; folosirea cu prioritate a trenului, în locul avionului, a transportului public în locul celui privat, a vehiculelor acționate de motoare electrice sau cu hidrogen, în locul celor care ard benzină sau motorină; promovarea ciclismului și a mersului pe jos.
În domeniul construcțiilor există mai multe alternative: folosirea energiei verzi la aparatele casnice de încălzire, aer condiționat și de gătit. În producția de electricicitate ar urma să fie promovată cât mai larg "energia verde", iar centralele energetice bazate pe petrol și cărbune ar urma să fie dotate cu sisteme de captare și depozitare a carbonului emanat.
Pentru a determina o asemenea schimbare, statele membre vor trebui să adopte reglementări și măsuri fiscale, care să direcționeze programele de investiții publice și private.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.0406 secunde