Un ordin al ANRE împinge Hidroelectrica spre insolvență

337
Un ordin al ANRE împinge Hidroelectrica spre insolvență - unordinalanreimpingehidroelectri-1573855757.jpg

Articole de la același autor

Hidroelectrica este în pericol să intre din nou în insolvență, din cauza unui ordin al Autorității de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat, vineri, 15 noiembrie, Bogdan Badea, președintele directoratului companiei, în cadrul unei conferințe. Din cauza respectivului ordin, producătorul hidro va fi nevoit să cumpere energie din piața liberă, pentru a o vinde mai ieftin către populație. 


Cauza principală o reprezintă OUG 114, adoptată de guvernarea social-democrată în decembrie 2018. Actul normativ a reintrodus piața reglementată la producători, deși aceasta fusese complet liberalizată la data de 1 ianuarie 2018. 
Așa-zisul "calendar de dereglementare" inițiat de ANRE, care prevede revenirea la piața liberă în următorul an și jumătate, nu face decât să continue prevederile din OUG 114.


Potrivit noului proiect de ordin al ANRE, Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2020, să acopere întregul consum de electricitate al populație. În această situație, Hidroelectrica va fi nevoită să cumpere energie din piața concurențială, pentru a o livra pe piața reglementată. Bogdan Badea a anunțat că va contesta ordinul prin toate mijloacele posibile, inclusiv la comisia Europeană.


El a atras atenția că Apele Române au de gând să crească prețul pentru utilizarea apei cu 23%, fapt ce îi va afecta pe toți producătorii energetici. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4362 secunde