Un sfert din salariații din România lucrează la stat

151
Un sfert din salariații din România lucrează la stat - salariati-1472565869.jpg

Articole recomandate

Sunt 4,7 milioane de salariați cu normă întreagă în România, arată datele Ministerului Muncii. Dintre aceștia, aproape 3 milioane și jumătate sunt angajați în mediul privat, iar restul de 1,2 milioane lucrează la stat. Iar aceștia din urmă au, în medie, salarii mai mari decât ale românilor care lucrează în mediul privat.

Educația este domeniul cel mai mare. Aproape 300.000 de oameni lucrează în grădinițele, școlile sau facultățile de stat. Acest număr cuprinde atât profesorii, cât și ceilalți angajați din instituțiile de învățământ. Armata, Poliția și Jandarmeria au în schimb 260.000 de angajați. În administrația publica locală lucrează 200.000 de oameni, în vreme ce spitalele din toată țara au 160.000 de angajați, fie că sunt medici, asistente sau personal TESA, informează digi24.ro

În educație, numărul mare de angajați face ca orice majorare salarială să aibă un impact mare atât asupra bugetului, cât și asupra economiei. Anul trecut salariile din învățământ au crescut în două tranșe: cu 5% în septembrie și cu 15% în decembrie. Chiar și așa, profesorii au continuat să fie nemulțumiți și au amenințat și anul acesta cu boicotarea examenelor.

Datele Ministerului Muncii arată că angajații din școlile generale și licee câștiga în medie 2.700 de lei pe luna, în vreme ce în universități câștigul mediu este de peste 4.200 de lei pe lună.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4755 secunde